НТУУ «КПІ»: Керівники наукових і технологічних парків країни створили свою Національну асоціацію « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
НТУУ «КПІ»: Керівники наукових і технологічних парків країни створили свою Національну асоціацію
26-06-2015

25 червня в НТУУ «КПІ» відбулася нарада керівників наукових і технологічних парків «Активізація діяльності та перспективи розвитку наукових і технологічних парків в Україні».

Зібрання було організоване у виставковому залі Наукового парку «Київська політехніка», тож перед його початком учасники мали змогу оглянути стенди, на яких були представлені розробки політехніків, зроблені в цьому інноваційному середовищі.

Відкрив нараду заступник міністра освіти і науки України Максим Стріха. «Сьогоднішня наша нарада присвячена дуже важливим питанням: як надати новий імпульс відродженню наших технопарків, оскільки за цим – масштабне високотехнологічне виробництво; як, водночас, надати дедалі потужнішого імпульсу науковим паркам, у яких є цілком реальні здобутки, але їх може бути значно більше; що для цього має зробити професійна спільнота, інтереси якої збігаються з загальносуспільними інтересами; що повинні зробити органи влади, насамперед Міністерство освіти і науки, яке в системі органів виконавчої влади визначено тим органом, що відповідає за інновації», – наголосив він у своєму вітальному слові.

З цікавістю слухали учасники виступ ректора НТУУ «КПІ» академіка НАН України Михайла Згуровського. Він розповів про діяльність Наукового парку «Київська політехніка», який було створено за спеціальним законом «Про Науковий парк «Київська політехніка» ще у 2006 році. З тієї пори цей науковий парк є фактично першопрохідцем у справі організації ефективної форми співпраці освіти, науки і бізнесу в нашій країні.

Нині в Україні зареєстровано вже 17 наукових парків, тож розповідь про напрацювання «Київської політехніки» стала для них, за словами Максима Стріхи, «історією успіху», і до, певної міри, джерелом інформації про форми діяльності, що їх можна вважати найефективнішими для розвитку. На думку Михайла Згуровського саме модель наукових парків може стати найпоширенішою організаційною формою інноваційних структур в Україні. Такі утворення в змозі перебрати на себе до 90% масових інноваційних розробок, які здійснюватимуться в їхніх середовищах. Це пояснюється, передусім, тим, що наукові парки працюють над локальними проблемами, які визначаються ринком, а відтак є цікавими для бізнесу. Причому працюють за чітко визначеними законодавством правилами, але без будь яких державних пільг. Решта ж 10% на ринку належатиме технологічним паркам, які займатимуться великими проектами національного масштабу і отримуватимуть задля їх успішного розвитку і впровадження певні преференції від держави.

На ролі технологічних парків у впровадженні досягнень науки в сучасне виробництво і значних складнощах, з яким вони зіткнулися впродовж останніх кількох років (а це, насамперед, недосконалість законодавства, яке регулює їхню діяльність, та низка факторів, пов’язаних з недооцінкою з боку деяких високопосадовців місця науки в розвитку економіки), зупинився у своєму виступі виконавчий директор Технологічного парку «Інститут зварювання ім. Є.Патона» Олександр Мазур.

Певним узагальненням попередніх двох виступів стала інформація директора департаменту інноваційної діяльності та трансферу технологій Міністерства освіти і науки України Віктора Шовкалюка про діяльність інноваційних структур в Україні та їх перспективи. Серед іншого він повідомив присутнім, що нині готуються чи вже підготовлено проекти низки нормативно-правових актів, які регулюють діяльність інноваційних структур. Це закони «Про внесення змін до деяких законів України щодо інноваційної діяльності технологічних парків», «Про інноваційну діяльність», «Про державне регулювання діяльності в сфері трансферу технологій», «Про внесення змін до Податкового кодексу України». Ближчим часом вони мають бути розглянуті у Верховній Раді й значно полегшити роботу організацій, які працюють у сфері інноватики.

Після обговорення проблем, винесених на порядок денний наради, Максим Стріха передав головування керівнику Міжнародного фонду сприяння інвестиціям Віктору Івченку.

З цієї миті нарада фактично перетворилася на установчі збори щодо заснування Національної асоціації наукових, технологічних парків та інших інноваційних організацій в Україні. Пропозиція про створення такої організації жодного заперечення не зустріла. Необхідність у структурі, яка б об’єднувала представників інноваційних організацій усіх форм, координувала їх діяльність, представляла їх інтереси в роботі консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів, що утворюються відповідними органами державної влади і органами місцевого самоврядування, назріла давно. Тому учасники зборів одностайно проголосували за її створення та більшістю голосів обрали голову організації – ним став Віктор Івченко. Крім того, вони визначили осіб, які представлятимуть асоціацію під час здійснення заходів щодо її реєстрації в Укрдержреєстрі, та домовилися про подальші спільні дії.




Додатково:

Щодо вдосконалення бюджетно-податкових інструментів стимулювання інноваційної діяльності в Україні

Про державне регулювання діяльності у сфері трансферу технологій (нова редакція)

"Щодо державної політики підтримки розвитку інноваційних кластерів у промисловості України". Аналітична записка

Роботодавці та вищі технічні навчальні заклади України сприятимуть інтеграції освіти, науки та виробництва

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів