100 днів МОН, версія 2.0: Імплементація Закону «Про вищу освіту» потребує розробки більше 40 нормативно-правових актів « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
100 днів МОН, версія 2.0: Імплементація Закону «Про вищу освіту» потребує розробки більше 40 нормативно-правових актів
13-03-2015

Сергій Квіт: Реформи в освіті направлені на дерегуляцію та децентралізацію

На цьому наголосив Міністр освіти і науки України Сергій Квіт під час публічного звіту Кабінету Міністрів України про сто днів діяльності 12 березня 2015 року.

«Нам необхідно створити нову ситуацію в освіті. Це має бути новий уклад життя, інша організація навчального процесу», - підкреслив Сергій Квіт.

Міністр освіти і науки говорив про важливість досить складного процесу імплементації Закону України «Про вищу освіту», який потребує розробки більше 40 нормативно-правових актів, внесення змін до законів та урядових розпоряджень, а також вимагає розуміння з боку вищих навчальних закладів: «Є такі ВНЗ, які ми спонукаємо до самостійності та автономії, нагадуючи, що Міністерство не повинно давати накази».

Як підкреслив Міністр, у фокусі реформування вищої освіти перебуває якість освіти та автономія ВНЗ, оскільки кожний університет є автономним і несе відповідальність за власну якість. «Ми йдемо до того, що наші університети будуть брендами та конкурентоздатними на міжнародній арені», - підкреслив Сергій Квіт. За словами Міністра, акредитаційна комісія МОН позбавлятиме ліцензій ті вищі навчальні заклади, які займаються продажем дипломів, а кілька сотень навчальних закладів перейдуть в іншу категорію – професійно-технічну освіту.

Сергій Квіт також зазначив, що, окрім автономії академічної та організаційної, вищі навчальні заклади та науково-дослідницькі інститути матимуть фінансову автономію. «Вже є відповідна норма в Законі України «Про вищу освіту», внесено відповідні зміни в Бюджетний кодекс і наразі готується постанова Уряду про те, як університети і наукові інституції мають розпоряджатися тими коштами, що самі заробили», - повідомив Міністр.

Сергій Квіт також підкреслив значення реформування науки та її взаємодію з вищою школою. Так, Міністерство успішно проводить роботу й переговори з міжнародними донорами стосовно розвитку науки та наукової діяльності в університетах. Наприклад, 20 березня 2015 року відбудеться урочисте підписання Угоди між Україною і Європейським Союзом щодо приєднання України до програми з досліджень та інновацій «Горизонт 2020». «Горизонт 2020» – найбільша європейська грантова програма, що підтримує розвиток науки і досліджень, загальний її обсяг становить 80 млрд євро. «З початку 2015 року всі наші університети і науково-дослідні інститути вже мають доступ до цього величезного ресурсу», - розповів Сергій Квіт.

Під час звіту Міністр освіти і науки повідомив, що одним із головних досягнень МОН за 100 днів діяльності нового Уряду стало завершення роботи по евакуації із окупованих територій та зони бойових дій 26 освітніх закладів, з яких 16 – вищі навчальні заклади, 10 - науково-дослідні інститути.

Сьогодні Міністерство освіти і науки працює разом з Комітетом з питань науки і освіти Верховної Ради України над розробкою законопроектів «Про освіту» та «Про науку та науково-технічну діяльність», котрі уже навесні будуть внесені на розгляд парламенту. «На погодженні Уряду знаходиться законопроект про професійно-технічну освіту. Ми спираємося на голландський досвід системи професійної освіти, створюватимемо близько 50 регіональних центрів професійної освіти по всій країні», - повідомив Сергій Квіт.

Міністерство реформує загальну середню освіту, зокрема, спрощує навчальні програми, децентралізує навчальний процес, що полегшить працю вчителя. Також, за словами Сергія Квіта, у цьому році МОН започатковує по всій країні літні мовні школи, над втіленням цього національного проекту працюють волонтери, студенти філологічних факультетів, а також міжнародні організації.

За інформацією:
mon.gov.ua



Додатково:

Керівництво МОН прозвітувало про роботу за 100 днів (10 червня 2014)

Міністр освіти: «Відповідальність за якість освіти ми покладемо на університети»

Інна Совсун: «У нас немає базових показників, на які ставки працюють наші викладачі, яким є реальний стан забезпечення університетів...»

Показники винахідницької активності наукових установ академічного профілю та навчальних закладів

«Стратегії реформування вищої освіти України 2020»

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів