Інна Совсун: "Я була вражена, що Сумський університет має таку ж кількість TEMPUS-проектів, що і Київський національний" « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Інна Совсун: "Я була вражена, що Сумський університет має таку ж кількість TEMPUS-проектів, що і Київський національний"
24-02-2015

Для реформ вищої освіти треба не тільки гроші - треба починати працювати по-справжньому

Велика частина українського наукового співтовариства виявилася не готовою до багатьох нововведень, передбачених у новому Законі про вищу освіту.

Разом з тим, Міністерство освіти налаштоване оптимістично і наводить блискучі приклади реалізації нових вимог в деяких університетах.

Про це розповіла журналістам перший заступник міністра освіти Інна Совсун під час круглого столу, присвяченого питанню імплементації нового Закону про вищу освіту, - пише Цензор.

"Коли реформа починалася, всі сприйняли її на ура. Казали: "Так, у нас застій в системі, потрібні зміни ".

Новому закону були раді всі: ректори - тому що їм пообіцяли, що вони можуть самостійно використовувати спецрахунки, студенти - бо їм пообіцяли високу стипендію, викладачі - тому що їм пообіцяли скоротити навантаження, - зазначила вона. - Але ніхто особливо не задумався про те, що для того, щоб реально втілити, необхідно реально працювати і кардинальним чином змінювати підхід до роботи.

І справа зовсім не у фінансових труднощах і економічній кризі, як намагаються показати опоненти реформи. Ми всі хочемо в Європу, але в разі виникнення проблем з'являються "українські особливості". Тому одним із завдань реформ є стимулювати наукову спільноту самостійно шукати ресурси для якісної роботи".

Одним з нововведень з боку міністерства, яке зустрічає відсіч у багатьох наукових співробітників українських університетів, є посилена участь у міжнародних проектах і стажування за кордоном.

Зокрема, цю вимогу обіцяють зробити обов'язковою для отримання посад доцента і професора.

Причому, протести викликав не тільки процес пошуку коштів на дане стажування, а й сам факт необхідності співпраці з міжнародним науковим співтовариством.

На думку Інни Совсун, необхідність даної вимоги є обов'язковою не тільки з точки зору якості роботи.

"Досвід роботи за кордоном - це не тільки якість, але ще й речі, які не виміряєш цифрами і тестами. Це те, що формує нові ідеї та атмосферу в університеті, ставлення до студентів і своїй роботі", - додала вона.

Заступник міністра підкреслила, що цілий ряд українських вузів успішно доводить, що працювати за новими правилами можливо, головне бажання. Вона навела приклад Сумського державного університету:

"Я була вражена, що Сумський університет має таку ж кількість TEMPUS-проектів, що і Київський національний. Справа в тому, що коли на початку 90-х прийшов новий ректор, він поїхав до Європи, через знайомих знайшов контакти і почав вивчати міжнародний досвід. Потім повернувся до Сум і поставив викладачів університету перед фактом, що вони будуть працювати по-новому. І вони дійсно працюють! У них діє програма підвищення рівня знання англійської мови для викладачів, багато міжнародних проектів.

Результат ми можемо бачити хоча б за рівнем сумських "айтішників", які фактично складають окремий кластер. При тому, що поруч Харків і Київ, але іноземні інвестори воліють вкладати гроші в сумських фахівців.

Скільки грошей було вкладено в місто тільки завдяки тому, що почав розвиватися університет. Тобто, можливості є, але ними не поспішають скористатися українські університети".






Додатково:


Інна Совсун: «Потрібно змінювати механізми розподілу фінансування науки та розвивати фундаментальну науку, паралельно залучаючи бізнес»

Інна Совсун: «У нас немає базових показників, на які ставки працюють наші викладачі, яким є реальний стан забезпечення університетів...»

Европейский рынок краудфандинга может достигнуть 7 млрд евро в 2015 году

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів