Роз’яснення Генштабу Збройних сил України щодо четвертої хвилі мобілізації « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Роз’яснення Генштабу Збройних сил України щодо четвертої хвилі мобілізації
15-01-2015

Кого мобілізують в першу чергу та коли саме розпочнеться нова хвиля мобілізації напередодні журналістам розповів перший заступник начальника Головного управління збройного та мобілізаційного планування Генерального штабу ЗСУ, генерал-майор Володимир Талалай.

Початок мобілізації

Згідно чинного законодавства нова хвиля мобілізації проводиться за рішенням Верховної Ради, яка повинна затвердити відповідний указ президента. Тому говорити про конкретні терміни проведення мобілізаційних заходів в Генштабі збройних сил не можуть. Однак зазначають, що гідно з рішенням РНБО від 20 грудня, передбачається проведення наступних черг мобілізації загальною тривалістю 210 діб.

Раніше голова РНБО Олександр Турчинов заявляв, що перша хвиля мобілізації в 2015 році планується з 20 січня, тривалістю 90 днів. Наступна хвиля мобілізації вірогідно розпочнеться в квітні і буде тривати 60 днів. І з червня третя хвиля — також тривалістю 60 днів.

Кого мобілізують

Під четверту хвилю згідно законодавства за віком можуть потрапити військовозобов’язані чоловіки віком від 25 до 60 років, та жінки віком від 25 до 50 років. Як зазначають в Генштабі, жінок будуть мобілізувати за потреби по кваліфікаційним рівням.

Визначальним фактором щодо прийняття рішення про мобілізацію буде стан здоров’я. Однак мобілізації не підлягатимуть громадяни, на утриманні яких є троє і більше дітей. Також мобілізації не підлягають аспіранти, студенти денної форми навчання а особи, які мають "бронь" на підприємстві. Призовник віком до 25 років може потрапити на військову службу у єдиному випадку — це укладення контракту.

Загалом планують мобілізувати близько 50 тис осіб. В Генштабі обіцяють, що буде дотриманий принцип рівномірного навантаження на регіони, «щоб не було перекосів і соціальних загострень» в окремих регіонах або населених пунктах. Навантаження на регіон становитиме в середньому 2,5% (від 2 до 5% залежно від регіону).

Мешканці Криму та непідконтрольних територій Луганської та Донецької області можуть самостійно подати заяву на мобілізацію.

Спеціальності

Призову підлягають військовозобов’язані, які мають військову підготовку. Це фахівці механізованих військ – танкісти, артилеристи, фахівці протиповітряної оборони, зв’язку, ремонтники, спеціалісти радіоелектронної боротьби, техніки різних напрямків, водії, механіки тощо.

Якщо мобілізований не матиме військово-облікової спеціальності, то за час підготовки у нього буде можливість отримати спеціальність. Крім того, передбачається призов за спорідненими спеціальностями та їх подальша перепідготовка.

Повістки

Українці почнуть отримувати повістки тільки тоді, коли Верховна Рада проголосує за мобілізацію. Однак в ЗСУ нагадали, що наразі особам від 18 до 60 років також вручають запрошення до військкоматів для взяття на військовий облік та проходження медичного огляду. Повістка ж вважається врученою, коли на ній особисто розписався призовник.

Проти осіб, які ухилятимуться від виконання військового обов'язку, не будуть проводити масштабний розшук. ЗСУ не націлені укомплектувати армію особами, які невмотивовані або не бажають служити. Однак військові вважають, що рано чи пізно «ухильники» будуть змушені відповісти за свої дії. Зокрема, за ухилення від військового обов’язку передбачається як адміністративна відповідальність, так і кримінальна відповідальність строком позбавлення волі від 2 до 5 років.

Військова підготовка

Спершу мобілізовані повинні будуть пройти військову підготовку. Вона триватиме майже 40 днів та складатиметься з декількох етапів. Перші 7-8 днів буде відбуватись загальна військова підготовка як для офіцерів, сержантів та солдат. До неї буде входити медична підготовка, тактична, інженерна, вогнева підготовка тощо. Наступні 15 діб відбуватиметься фахова підготовка за спеціальністю. Проводити підготовку будуть кваліфіковані інструктори, які мають досвід бойових дій.

Після цього особовий склад буде направлений в підрозділи для бойового злагодження тривалістю до 15 діб. А офіцерський склад відправлять на навчання в військові заклади та навчальні центри.

Мобілізованим, які не пройшли етапі підготовки, бойові завдання надаватись не будуть.

Зона АТО

Мобілізованих четвертої хвилі в зону АТО будуть відправляти тільки після проходження повного циклу підготовки. В міністерстві передбачають призвати таку кількість особового складу, щоб була можливість ротації військових в зоні проведення АТО. Приблизно третина буде виконувати задачі в АТО, третина проходитиме підготовку та бойове злагодження. І ще третина перебуватиме у відпустках для відновлення боєздатності.

А ось відмовитись від служіння в зоні АТО мобілізовані не зможуть, заявляють в Генштабі. За рік закон України «про боротьбу з тероризмом» був змінений та розширений і «шпаринки» в законодавстві, що військові не можуть брати участь в антитерористичній операції ліквідували.

Матеріальне забезпечення

В Генштабі заявлять, що всі питання матеріально-технічного забезпечення враховані. Збройні сили Україна за допомогою промислових підприємств та міжнародної матеріально-технічної допомоги проводять заходи щодо накопичення необхідних запасів та оснащення. Обіцяють, що без екіпіровки, форми та бронежилета в військові частини людей відправляти не будуть.

Грошове утримання

В Генштабі повідомили, що військові, які виконують завдання в зоні АТО наразі отримають вдвічі більше коштів — 100% надбавку до відповідного утримання військовослужбовців ЗСУ. Однак не виключають, що цей показник в майбутньому може змінюватись.

Залучення техніки

Нова хвиля мобілізації передбачає вилучення техніки національної економіки з підприємств усіх форм власності. Перевагу надаватимуть транспортним засобам та дорожно-будівельній техніці. Кількість такої техніки та ліміти вилучення встановлено рішенням Кабінету міністрів. Вилучені автомобілі відправлятимуть на ремонтні бази, а звідти — в зону АТО. Техніка буде вилучатись безкоштовно, однак якщо вона буде знищення в ході бойових дій, то держава повинна буде виплатити відшкодування.

Вилучення техніки у цивільної особи, яка має одну чи дві одиниці, проводити не будуть.

Наступні хвилі мобілізації

Необхідність проведення п'ятої чи шостої черги мобілізації буде залежати виключно від воєнно-політичної ситуації в Україні, зокрема на її східних територіях. Тому впевнено говорити, вони будуть чи не будуть — наразі немає можливості. Але в Генштабі готові провести і наступні черги мобілізації.



--------------------------------------------------------

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 14/2015

Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 грудня 2014 року "Про деякі оборонно-мобілізаційні питання”


Відповідно до статті 107 Конституції України постановляю:

1. Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 грудня 2014 року "Про деякі оборонно-мобілізаційні питання" (додається).

2. Контроль за виконанням цього Указу покласти на Секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

3. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Президент України Петро ПОРОШЕНКО
14 січня 2015 року




РАДА НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ


від 20 грудня 2014 року

Про деякі оборонно-мобілізаційні питання


З метою підтримання бойової і мобілізаційної готовності Збройних Сил України та інших військових формувань України на рівні, що гарантує адекватне реагування на загрози національній безпеці держави, Рада національної безпеки і оборони України вирішила:

1. Запропонувати Президентові України прийняти в установленому порядку рішення щодо проведення в Україні протягом 2015 року часткової мобілізації у три черги протягом 210 діб.

2. Кабінету Міністрів України:

1) у тижневий строк:

а) розробити та подати Президентові України проект Закону України "Про чисельність Збройних Сил України на 2015 рік" для внесення як невідкладного на розгляд Верховної Ради України;

б) розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України "Про військову поліцію";

в) розробити за участю Генеральної прокуратури України та внести в установленому порядку пропозиції щодо розширення в особливий період повноважень командирів (начальників) для забезпечення військової дисципліни та запобігання вчиненню військовослужбовцями правопорушень;

г) опрацювати питання щодо проведення обстеження і лікування військовослужбовців (військовозобов'язаних) у цивільних закладах охорони здоров'я в особливий період;

2) у місячний строк:

а) опрацювати питання щодо:

дострокового випуску протягом березня 2015 року у вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів випускників - військових фахівців тактичного, оперативно-тактичного та оперативно-стратегічного рівнів підготовки;

збільшення в установленому порядку державного замовлення на підготовку офіцерських кадрів відповідно до потреб Збройних Сил України, інших військових формувань України;

б) розробити та внести на розгляд Верховної Ради України законопроект про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу”, передбачивши, зокрема:

унормування питань призову громадян України на строкову військову службу та звільнення з військової служби під час мобілізації (в особливий період) військовослужбовців строкової служби, які вислужили встановлені строки служби, а також військовослужбовців, призваних на військову службу під час мобілізації, в особливий період, з метою забезпечення ротації особового складу;

встановлення строків строкової військової служби в календарному обчисленні для солдатів і матросів, сержантів і старшин, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях України, - до 18 місяців; для осіб, які мають вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем підготовки бакалавра або магістра (спеціаліста), - до 12 місяців;

призов на строкову військову службу в мирний час придатних для цього за станом здоров’я громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старших громадян України, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

3. Міністерству оборони України:

1) визначити та довести у тижневий строк до військових комісаріатів оновлені критерії відбору військовозобов'язаних для призову на військову службу під час мобілізації, в особливий період;

2) невідкладно організувати розгортання логістичних центрів накопичення та розподілу матеріально-технічних засобів, що надходять від волонтерів, волонтерських рухів, благодійників для військових формувань, їх з'єднань, військових частин, підрозділів, установ, організацій для потреб забезпечення проведення антитерористичної операції;

3) визначити службових осіб, на яких покладається персональна відповідальність за якість підготовки підрозділів, військових частин, укомплектованих військовослужбовцями, призваними під час мобілізації, та не допускати направлення в зону антитерористичної операції підрозділів із недостатнім рівнем підготовки і забезпеченості.

4. Службі безпеки України розробити та подати у тижневий строк Президентові України пропозиції щодо змін загальної структури і чисельності Служби безпеки України.

5. Міністрові інформаційної політики України за участю Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення розробити у тижневий строк та подати Президентові України план заходів щодо забезпечення інформаційної підтримки проведення заходів мобілізації.

Голова Ради національної безпеки і оборони України Петро ПОРОШЕНКО

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр ТУРЧИНОВ



За інформацією:
president.gov.ua,
ukurier.gov.ua





Додатково:

Про Стратегію сталого розвитку "Україна - 2020"

Процедура призову на військову службу під час мобілізації спрощена: прийнято Закон

МОЗ України відновлює вивчення військової медицини в українських медичних вишах

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів