Не встигли діти сісти за парти, у школах почали збирати гроші « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Не встигли діти сісти за парти, у школах почали збирати гроші
28-09-2014

Про побори в освітніх закладах знали завжди усі. Проте говорити про це не люблять ні батьки, ні вчителі. Гроші збирають у школах і дитсадках. Декілька років тому це намагалися узаконити, заклади створювали спеціальні благодійні рахунки, на які батьки могли перераховувати кошти. Проте це мало бути добровільною справою. Та, на жаль, благодійні рахунки майже порожні, а гроші найчастіше збирають добровільно-примусово і вже з перших днів перебування дитини у школі.

- Діти тільки два тижні на навчанні. Нещодавно були батьківські збори і нам повідомили, що треба зібрати по 400 гривень, аби замінити стару підлогу на нову паркетну. Це досить багато, а рік лишень розпочався, страшно уявити, що буде далі, - розповідає батько учениці однієї з буковинських шкіл Валерій (ім’я змінено на прохання батька. - авт).

Звичайно, часом допомога батьків потрібна, якщо держава неспроможна належно фінансувати освіту. Особливо це помітно у сільських закладах освіти, там школи і дитсадки просто не вижили б без батьківської допомоги. Та є потреби вкрай необхідні, а є просто забаганки, без яких навчальний процес цілком може бути успішним.

Вчитель молодших класів сільської школи Тетяна Хриць зізнається, що якби не батьки, класна кімната була б просто непридатною до навчання.

- Наш кабінет зовсім не відповідав елементарним нормам. Були просто парти та голі стіни, а це ж молодші школярі, їм має бути цікаво. Батьки допомогли облаштувати гральну зону, зробити яскраві стенди. Також встановили вікна, старі були дуже погані, взимку було холодно, - каже Тетяна Василівна.

Директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту Чернівецької ОДА Оксана Палійчук стверджує, що освітнє керівництво бореться з корупцією у навчальних закладах.

- Важливо, щоб у збиранні спонсорських коштів була прозорість, тому ми рекомендуємо і вимагаємо, щоб ці гроші були зосереджені в руках батьків, наприклад, голови батьківського комітету, - наполягає директор департаменту. – Також повинні оприлюднювати звіти з чеками, скільки коштів зібрано, і на що їх витратили. Батьки мають вносити спонсорську допомогу тільки добровільно. Не припустимо їм говорити , скільки треба здавати.

Оксана Палійчук наголошує, що аби подолати шкільні побори, створено антикорупційну скриньку та спеціальний телефон довіри департаменту, куди треба звертатися батькам, які стали жертвами корупції у навчальному закладі.

Телефон гарячої лінії департаменту освіти і науки ЧОДА – 55-18-16








Додатково:

Заступник голови КМДА пропонує освітянам розглядати батьків як інвесторів

На Закарпатті привселюдно зацькували вчителя за правду про побори у школі

Игорь Ликарчук: Половина абитуриентов не справились с одной из обязательных дисциплин – математикой

За що платять українські батьки у державних школах

Родители не обязаны сдавать деньги в школу

Сергій Квіт розповів про подальші кроки реформування галузі освіти України

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів