Верховна Рада ухвалила у другому читанні в цілому законопроект № 1187-2 “Про вищу освіту” « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Верховна Рада ухвалила у другому читанні в цілому законопроект № 1187-2 “Про вищу освіту”
1-07-2014

Народні депутати підтримали у другому читанні в цілому законопроект № 1187-2 “Про вищу освіту” (нова редакція). За відповідне рішення проголосували 276 нардепів.

Закон прийнятий із поправками і підлягає техніко-юридичному редагуванню.

Зокрема закон передбачає, що підготовка фахівців із вищою освітою здійснюється за відповідними освітньо-професійними, освітньо-науковими, науковими програмами на таких рівнях вищої освіти:

- початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

- перший (бакалаврcький) рівень;

- другий (магістерський) рівень;

- третій (освітньо-науковий) рівень;

- науковий рівень.

Відповідно до цього здобуття вищої освіти на кожному рівні вищої освіти передбачає успішне виконання особою відповідної освітньої (освітньо-професійної чи освітньо-наукової) або наукової програми, що є підставою для присудження відповідного ступеня вищої освіти:

1) молодший бакалавр;

2) бакалавр;

3) магістр;

4) доктор філософії;

5) доктор наук.

Суттєво буде посилено антиплагіатні норми і відповідальність за них (обов’язкове оприлюднення наукових робіт)

Згідно з документом, атестація здійснюється відкрито і гласно.

“Здобувачі вищої освіти та інші особи, присутні на атестації, у тому числі під час захисту дисертації, можуть вільно здійснювати аудіо- та/або відеофіксацію процесу атестації”
, – йдеться в законі.

Атестація осіб, які здобувають ступінь доктора філософії, здійснюється постійно діючою або разовою спеціалізованою вченою радою вищого навчального закладу чи наукової установи, акредитованою Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти, на підставі публічного захисту наукових досягнень у формі дисертації.

Здобувач ступеня доктора філософії має право на вибір спеціалізованої вченої ради.

Крім того, закон надає більшу автономію вищим закладам освіти. Забезпечується додатковий простір для роботи викладачів, зокрема для наукової роботи.

Усі вищі навчальні заклади отримають право остаточного присудження наукових ступенів (у Нацагентстві залишається питання акредитації спецрад і розгляд апеляцій на їх рішення)

Державні ВНЗ зможуть розміщувати власні надходження від своєї освітньої, наукової та навчально-виробничої діяльності на рахунках установ державних банків

Зменшено кількість годин навчального навантаження викладачів на одну ставку з 900 год. до 600 год. Зменшено навантаження на студентів – кількість годин в одному кредиті змінено з 36 до 30

З 2016 року запроваджуватиметься новий механізм електронного вступу до ВНЗ і автоматичного розміщення місць державного замовлення

Також передбачається створення окремого колегіального органу – Національної агенції із забезпечення якості вищої освіти.

Агенція буде формуватися з 25 осіб, серед яких 2 - делегуються Національною академією наук, по 1 - з кожної Національної галузевої академії наук, 13 - обираються з'їздами з викладачів вишів (9 - від державних ВНЗ, 1 - від комунальних, 3 - від приватних), 3 - обираються загальним представницьким органом Всеукраїнських об'єднань організацій роботодавців, 2 - обираються з'їздом представників органів студентського самоврядування.
Строк повноважень членів агенції - 3 роки.

Створюватиметься новий механізм виборів ректорів вищих навчальних закладів (участь всього викладацького складу та збільшено у відповідній пропорції (не більше 15%) кількість студентів, які братимуть участь у голосуванні). Заплановано, що вибори будуть відбуватися в один тур за системою «перехідного голосу».
Для ректорів, деканів і завідуючих кафедрами прописано обмеження перебування на посаді – не більше двох строків (5+5)

Окрім цього, парламент ухвалив, що в усіх ВНЗ буде діяти студентське самоврядування, органи якого повинні приймати участь в управлінні вишами.

Зокрема, за узгодження з органами студентського самоврядування потрібно буде приймати рішення про відрахування студентів та їх відновлення, переведення, призначення замісника декана факультету, замісника керівника ВНЗ по взємодії з органами студентського самоврядування.

Створюватимуться умови для збільшення мобільності студентів і викладачів

Також закон внормовує ЗНО як основний критерій вступу до вузу.

Закон України «Про вищу освіту» набере чинності після підписання Президентом України.


Довідка:

Президент України Петро Порошенко підписав 31.07.2014 року Закон України №1556-VІI «Про вищу освіту».

Закон визначає концептуальні засади модернізації вищої освіти - інтеграція вищої освіти України до Європейського простору шляхом реалізації положень та принципів Болонського процесу; забезпечення якості вищої освіти і науки шляхом розвитку незалежної системи забезпечення якості вищої освіти; інтеграція освіти, науки та інновації; автономія вищих навчальних закладів; співпраця вищих навчальних закладів та бізнесу у сфері вищої освіти і науки шляхом запровадження механізмів інноваційного розвитку країни за рахунок взаємодії освіти, науки, бізнесу і держави





За інформацією:
mon.gov.ua , pedpresa.com.ua та comments.ua





Додатково:

Глобальні тенденції і проблеми розвитку освіти: наслідки для України

НаУКМА: Законопроект "Про вищу освіту" від робочої групи

Ректор НМУ ім.О.О.Богомольця: «Не можу твердити, що ми повністю викоренили корупцію, але те, що її стало значно менше, — факт»

Опубликованы предложения по процедуре обновления «Стандартов и руководства обеспечения качества в Европейской зоне высшего образования»

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів