Про скасування обов’язкового надання письмової згоди на обробку персональних даних під час надання освітніх послуг « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Про скасування обов’язкового надання письмової згоди на обробку персональних даних під час надання освітніх послуг
8-04-2014

На виконання подання Уповноваженого, Міністерством освіти і науки України ініційовано процедуру внесення змін до низки нормативно-правових актів

Йдеться про скасування обов’язкового надання письмової згоди на обробку персональних даних під час надання освітніх послуг та внесення змін до низки нормативно-правових актів, зокрема, до Положення про Єдину державну електронну базу з питань освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2011 року № 752.

Нагадаємо, що Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини було направлено подання Міністру освіти і науки України, у якому пропонується внести зміни до нормативно-правових актів в сфері освіти, що регламентують процедуру прийому до навчальних закладів, процес навчання та отримання документів про освіту з метою вилучення норм щодо обов’язковості надання згоди на обробку персональних даних, а також вжити всіх необхідних заходів щодо недопущення появи аналогічних норм при розробці нових документів у цій сфері.

Зокрема, пропонується вилучити положення стосовно обов’язковості отримання згоди на обробку персональних даних в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, яка є джерелом даних, що використовуються для виготовлення документів про освіту державного зразка, отримання звання та наукових ступенів, учнівських квитків тощо.

Наразі склалася ситуація, коли на підставі положень підзаконних нормативно-правових актів у сфері освіти громадяни, які не надали згоду на обробку персональних даних, як правило, внаслідок своїх релігійних переконань, отримують відмову у видачі документів про освіту, прийомі заяв та документів для участі у конкурсному відборі до вищих навчальних закладів, а також професійно-технічних навчальних закладів.

Водночас, ні Конституція України, якою визначено право на освіту, ні закони України у сфері освіти не містять жодних норм, які б передбачали необхідність отримання згоди особи на обробку персональних як передумови надання освітніх послуг чи видачі документів про освіту. Закон України «Про захист персональних даних» також не містить жодних вимог такого змісту.

При цьому Законом України «Про захист персональних даних» (ст. 6, 11) передбачено право на обробку персональних даних не лише на підставі згоди суб’єкта персональних даних, але й у випадках, визначених законами України, в порядку, встановленому законодавством. Подання особою заяви про вступ до ВНЗ, видачу диплому, а також необхідних для цього документів автоматично зумовлює обробку необхідних для цього персональних даних в порядку, визначеному відповідними законодавчими актами, що дає право здійснювати обробку персональних даних на підставі закону без окремої письмової згоди суб’єктів персональних даних.






Додатково:

Інна Совсун: Результати роботи МОН станом на 5-й тиждень

Міністерство освіти і науки розробило свій план дій

Порядок здійснення Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини контролю за додержанням законодавства про захист персональних даних

Обробка персональних даних по-новому: це як?

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів