Авторське право і суміжні права: Роз’яснення стосовно питань виплати роялті « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Авторське право і суміжні права: Роз’яснення стосовно питань виплати роялті
28-10-2013

У зв’язку з чисельними зверненнями суб’єктів господарської діяльності щодо надання роз’яснень стосовно питань виплати роялті за використання об’єктів авторського права та суміжних прав суб'єктів авторського права і суміжних прав Державна служба інтелектуальної власності України повідомляє наступне.

Відповідно до статті 45 Закону України «Про авторське право та суміжні права» (далі – Закон) суб'єкти авторського права і суміжних прав можуть управляти своїми правами:

а) особисто.
Згідно з частиною 3 статті 426 Цивільного кодексу України використання об'єкта права інтелектуальної власності іншою особою здійснюється з дозволу особи, яка має виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності, крім випадків правомірного використання без такого дозволу, передбачених цим Кодексом та іншим законом.

б) Через свого повіреного.
Відповідно до статті 46 Закону управління майновими правами через повіреного здійснюється на підставі укладеного з ним договору-доручення.

в) Через організацію колективного управління.

Частиною 3 статті 48 Закону повноваження на колективне управління майновими правами передаються організаціям колективного управління авторами та іншими суб'єктами авторського права і (або) суміжних прав на основі договорів, укладених у письмовій формі.


Згідно з частиною 5 статті 48 Закону на основі одержаних повноважень організації колективного управління надають будь-яким особам шляхом укладання з ними договорів невиключні права на використання об'єктів авторського права і (або) суміжних прав.

Враховуючи зазначене варто відмітити, що законодавство не обмежує суб’єктів господарської діяльності у можливих варіантах отримання дозволу на відповідний вид комерційного використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав.

Проте, статтею 43 Закону передбачено, що без згоди виробників фонограм (відеограм), фонограми (відеограми) яких опубліковані для використання з комерційною метою, і виконавців, виконання яких зафіксовані у цих фонограмах (відеограмах), але з виплатою винагороди, таке пряме чи опосередковане комерційне використання фонограм і відеограм та їх примірників:

а) публічне виконання фонограми або її примірника чи публічну демонстрацію відеограми або її примірника;
б) публічне сповіщення виконання, зафіксованого у фонограмі чи відеограмі та їх примірниках, в ефір;
в) публічне сповіщення виконання, зафіксованого у фонограмі чи відеограмі та їх примірниках, по проводах (через кабель).

Збирання винагороди за використання фонограм (відеограм), що зазначені у частині першій цієї статті, і контроль за їх правомірним використанням здійснюються визначеними Установою уповноваженими організаціями колективного управління.

Отже, якщо використання з комерційною метою фонограм (відеограм) і (або) виконань, які зафіксовані у цих фонограмах (відеограмах), здійснюється суб’єктом господарської діяльності на підставі дозволу, отриманого безпосередньо у суб’єктів, зазначених у статті 45 Закону, в тому числі виробників фонограм (відеограм) та виконавців, то виплата винагороди за таке використання здійснюється виключно на підставі договору, укладеного з ними.

Якщо використання з комерційною метою фонограм (відеограм) і (або) виконань, які зафіксовані у цих фонограмах (відеограмах), здійснюється суб’єктом господарської діяльності без дозволу, отриманого безпосередньо у суб’єктів, зазначених у статті 45 Закону, в тому числі виробників фонограм (відеограм) та виконавців, то виплата винагороди за таке використання здійснюється визначеній Установою уповноваженій організації колективного управління.







Додатково:


Европейское патентное агентство: Предварительный анализ патентной информации первой половины 2013 г.

Исследование INSEAD: Глобальный индекс инноваций 2013 года

Про нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу "Винахід-2012"

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів