Старшокласники самі обиратимуть, чому вчитися « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Старшокласники самі обиратимуть, чому вчитися
29-08-2013

Міністерство освіти і науки затвердило проект концепції профільного навчання в школі.



Для 10-11-х класів в українських школах введуть чотири типи спеціалізації. Оббравши напрям, школярі займуться поглибленим вивченням профільних дисциплін - за рахунок зменшення кількості базових предметів.

Згідно з проектом профільного навчання, буде чотири типи спеціалізації для 10-11-х класів у школах - природознавчі науки, математика, українська філологія та іноземні мови.

Старшокласники зможуть вибрати будь-який з цих напрямів і зайнятися поглибленим вивченням профільних дисциплін. При цьому число базових предметів скоротиться з 15 до 6.

«Міністерство буде вводити концепцію в дію наказами та нормативними актами. А школи почнуть підключатися (до її реалізації) по мірі готовності з наступного навчального року (2014-2015 - прим. Ред.) », - Розповів один з авторів документа, віце-президент НАПН Володимир Луговий.
Експерти побоюються, що прийняття концепції в запропонованому вигляді погіршить якість освіти.

«В Україні вивчення базових предметів є безперервним з 1-го по 11-й клас. Якщо ми залишимо 6 предметів з 15 обов'язкових, то навчання деяких дисциплін перерветься - наприклад, школяр недовчить фізику чи історію. А як бути, якщо після школи дитина передумає і вирішить поміняти профіль?» - пояснив свою точку зору глава Центру освітнього моніторингу Павло Полянський.

Розкритикувала концепцію і голова комітету Верховної ради з питань науки і освіти Лілія Гриневич.

На її думку, профільне навчання може бути ефективним, якщо воно буде тривати впродовж трьох-чотирьох років, а не двох, як це запропоновано в документі.

«Концепція у такому вигляді шкідлива, її втілення погіршить якість освіти в старшій школі і може призвести до скорочення вчителів. У цьому випадку батьки будуть змушені самостійно оплачувати навчання дітей з профільних предметів», - вважає Л. Гриневич.

Згідно з концепцією, учням належить вибрати профіль подальшого навчання при переході в 10-й клас. Для цього буде введено чотири спеціалізації: природознавство, математика, українська філологія та іноземні мови.

Незалежно від обраного профілю, всі школярі вивчатимуть шість базових предметів - українську мову та літературу, іноземну мову, історію України та всесвітню історію, математику, природознавство, фізичну культуру. На їх вивчення відводиться по три години на тиждень.

Решта дисциплін будуть вивчатися поглиблено - по 5-10 годин на тиждень. Наприклад, природознавчий профіль увазі поглиблене вивчення астрономії, біології, географії, екології, фізики та хімії; математичний - алгебри і геометрії; української філології - української мови і літератури, а іноземної філології - іноземних мов.

Доповнити вивчення профільних предметів школярам запропонують ще й курсами - наприклад, з астрофізики або прикладної механіки. А такі предмети, як основи здоров'я, мистецтво чи фінансова грамотність запропонують вивчати факультативно.

Автори концепції радять педагогам готувати дітей до профільного навчання ще з 8-го класу - тестувати здібності учнів, працювати з батьками.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів