Новини розвитку Болонського процесу « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Новини розвитку Болонського процесу
29-03-2013

Минулорічна міністерська конференція по Болонському процесу у Румунії та підсумкове комюніке визначили певний перелік цілей стосовно майбутнього розвитку Загальноєвропейського простору вищої освіти (European Higher Education Area - EHEA).

Підкреслюючи важливість інвестування у вищу освіту, Бухарестське комюніке наголошує на необхідності забезпечення високої якості вищої освіти для усіх, підвищенні можливостей працевлаштування для випускників та посилення мобільності як засобу, що сприяє кращій освіті.

Також була прийнята нова стратегія мобільності «Мобільність для кращої освіти». Такими були основні теми вступної заяви Європейської асоціації університетів (European University Association - EUA) на конференцію міністрів, яка визначила пріоритети університетів щодо майбутнього Загальноєвропейського простору вищої освіти (EHEA).

Європейська асоціація університетів є офіційним консультаційним членом Болонського процесу, яка бере активну участь як у міністерських конференціях, так і у Групі послідовників Болоньї (Bologna Follow Up Group - BFUG), яка визначає узгоджені напрямки діяльності у комюніке у період між міністерськими конференціями а також оцінює отримані результати. Після Бухарестської конференції Болонський секретаріат наразі знаходиться у Вірменії, яка надає допомогу процесу та стане хазяйкою чергової зустрічі міністрів у Єревані у 2015 році.

У минулому робота BFUG була організована шляхом започаткування значної кількості тематичних робочих груп та семінарів, які згодом оприлюднили свої звіти.
Що стосується «Звіту про імплементацію болонських принципів», оприлюдненому на останній міністерській зустрічі, то він став новою відправною віхою, оскільки у ньому були проаналізовані та сконцентровані результати діяльності усіх робочих груп.

На нинішньому етапі, що охоплює період з 2012 по 2015 роки вже застосовані більш структуровані підходи у організації роботи у чотирьох основних групах:

• Звітування по запровадженню Болонського процессу- що стане підготовкою до нового імплементаційного звіту у 2015 році,

• Структурні реформи (кваліфікаційні рамки, визнання, забезпечення якості та прозорість)

• Мобільність та інтернаціоналізація,

• Соціальний аспект та безперервне навчання

Такий підхід був обраний як для того, щоб певні питання вирішувалися не відокремлено, а у поєднанні одного з одним (тобто за наявності взаємозв’язку між забезпеченням якості, кваліфікаційними рамками та визнанням), так і з метою координації робочих підгруп та цільових груп, фокусуючись на більш специфічних аспектах та створенні нових робочих груп.

14-15 березня в Дубліні відбулося засідання BFUG з метою схвалення програми заходів у рамках розвитку Болонського процесу на 2012-2015 роки.
Робоча програма робить наголос на більшому фокусуванні щодо впровадження узгоджених напрямків діяльності та обміну передовим досвідом в таких сферах, як розширення доступу, особистністно-оріеєнтованого навчання, працевлаштування, практики визнання та розвитку кваліфікації, виходячи з результатів навчання.

EUA сприяє діяльності усіх робочих груп та більшості робочих підгруп. До того ж, європейські міністри на конференції у 2012 році уповноважили EUA разом із іншими членами групи Е4 ENQA, ESU та EURASHE у тісному співробітництві із Міжнародною освітою, BUSINESSEUROPE та Європейською агенцією по забезпеченню якості у вищій освіті (EQAR) з тим, щоб вони розробили проект пропозицій до перегляду Європейських Cтандартів та рекомендацій щодо забезпечення якості (за підтримки проекту MAP-ESG).

Підсумкова інформація щодо останніх засідань різних робочих груп можна знайти на вебсайті EHEA.

Між тим, EUA продовжує також здійснювати моніторинг розвитку відповідних аспектів вищої освіти у Європейському Союзі, таких, як визнання професійної кваліфікації, яке не входять до Болонських аспектів, проте часто з ними пов’язане. Останнє оновлення щодо діяльності на європейському рівні у відповідності із директивою ЄС 2005/36/EC щодо визнання професійної кваліфікації та відповідної інформації з цього питання доступне на вебсайті EUA.

Переклад: Михайленко Ігор /Оксана Бурдик
для euroosvita.net


Завантажити:

Стандарти і рекомендації
щодо забезпечення якості
в Європейському просторі вищої освіти
esg-in-ukrainian.pdf (182.83 Кбайт)

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів