Європейська асоціація університетів відзначає прогрес у визначенні загальної собівартості університетів « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Європейська асоціація університетів відзначає прогрес у визначенні загальної собівартості університетів
17-02-2013

Європейська асоціація універсітетів - European University Association (EUA) оприлюднила новий звіт, який стосується визначення повної собівартості (full costing) у європейських університетах.

Публікація під заголовком «Фінансово стабільні університети. Повна собівартість: прогрес та практика» (“Financially Sustainable Universities. Full Costing: Progress and Practice”) має на меті допомогти відповідальним керівникам в університетах у визначенні повної собівартості за допомогою хороших прикладів, у той же час надати важливу інформацію політикам та засновникам, у тому числі, для участі у дебатах по програмі Horizon 2020.

Повна собівартість - здатність ідентифікувати та обрахувати усі прямі та непрямі витрати щодо діяльності- була визначена у якості ключового елементу фінансової стабільності університету.
Вона стає дедалі все більш значуща внаслідок тих змін, з якими наразі зтикаються багато університетів: зі зменшенням державного фінансування ( у багатьох європейських країнах), зі змінами у напрямках фінансування (тобто елементів, що характеризують діяльність), із ростом застосування вимог спільного фінансування, вз управлінням різними джерелами доходів.

Звіт знайомить із оновленим статусом запровадження визначення повної собівартості у системах вищої освіти 14 європейських країн та визначає їхній вплив на відносити між університетами та різними засновниками. Він свідчить, що правила фінансування є важливим чинником у процесі визначення повної собівартості. У 10 із 14 проаналізованих систем можливість повернути кошти виходячи із методології повної собівартості, застосовуючи FP7 стала важливим чинником для її визначення.

Методології визначення повної собівартості допомагають університетам визначати повну собівартість щодо своєї діяльності та надають інформацію для обґрунтованого прийняття рішень на стратегічному рівні управління університетом. Вони також дають їм змогу відобразити у прозорий спосіб яким чином вони витрачають кошти та чого реально варта їхня діяльність. Саме тому вони сприяють підтримці рівня довіри з боку засновників та надають інформацію, що сприяє покращенню розуміння адекватного рівня фінансування, що потрібне конкретному закладу.

Звіт, що поєднує в одне ціле результати, отримані у ході великого проекту Європейської асоціації університетів, підтриманої FP7 (Европейськими університетами, що впроваджують свій план модернізації - (European Universities Implementing their Modernisation Agenda)EUIMA) та інші праці ЄАУ щодо фінансування дійшов, в цілому, висновку, що упродовж останніх років було досягнуто значного успіху у запровадженні визначення загальної собівартості. Документ ЄАУ засвідчив, що, незважаючи на певні проблеми із запровадженням її визначення повної собівартості, вона все ж таки існує.

Визначення повної собівартості стало одним із ключових елементів діяльності ЄАУ, спрямованої на забезпечення фінансової стабільності, тому ЄАУ продовжуватиме здійснювати цю роботу у подальшому у рамках двох нових проектів, започаткованих у кінці 2012 року DEFINE та ATHENA.

Повний текст звіту може бути завантажений звідси.

Проект EUIMA був заснований 7-ою рамковою програмою (FP7) шляхом Акції підтримки у рамках суспільної програми Можливості 2009 року-Науці



European University Association
February, 2013

Переклад: Михайленко Ігор /Оксана Бурдик
для euroosvita.net



Додатково:

Єврокомісія оголошує деталі пілотного проекту ERA Chairs (Гранти у розмірі до 2.4 мільйонів євро будуть надаватися університетам... Зацікавлені вищі навчальні заклади повинні не пізніше 30 травня 2013 року надіслати свої пропозиції...)

Європейська асоціація університетів (EUA) розпочинає 4 нових проекти із рейтингування, фінансування, якості та інтернаціоналізації у докторантурі

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів