НаУКМА: Звітна річна доповідь Сергія Квіта за 2012 рік « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
НаУКМА: Звітна річна доповідь Сергія Квіта за 2012 рік
21-01-2013

Академічна конференція (збори трудового колективу НаУКМА) відбулася 14.01.2013 з 16.00 в Актовій залі КМЦ

Шановні колеги!


Вітаю Вас з Новим 2013 роком, Різдвом Христовим та усіма святами, що ми святкуємо за новим і старим стилем. Як завжди, нагадую, що у своїй доповіді я намагатимуся представити загальну картину життя університету. Докладна статистична інформація від різних підрозділів завчасно була виставлена для ознайомлення на внутрішній сайт НаУКМА.

Минулий рік був не легким для нашої держави, а особливо для української вищої освіти. Для ілюстрації я наведу слова одного з керівників Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Він сказав: «У нас в освіті все гаразд. Залишилися дві проблеми – Києво-Могилянська академія та КПІ».
Також один із звичайних виконавців, який недавно працює у Міністерстві, висловився таким чином: «Ми ж державні службовці. Саме тому ми не повинні допускати ніяких змін». Все це відповідно характеризує атмосферу, яка сьогодні панує в державі у ставленні до Могилянки як агента суспільних та освітніх змін в Україні.

Наш колектив пережив у 2012 р. чотири загальноуніверситетські перевірки: дві міністерські, також прокуратури та КРУ. Кожного разу нас запевняли, що всі вони планові. Окрім того, мали місце різноманітні відомчі перевірки. Ми підрахували, що минулого року фінансово-господарські служби НаУКМА перевірялися протягом п’яти з половиною місяців. Зрештою було підтверджено, що і фінанси, і організація навчального процесу та наукових досліджень, знаходяться в нас на належному професійному рівні. Висловлювалися окремі зауваження, але не було висунуто жодних серйозних претензій. Тобто в нашому університеті немає ніякої «слабкої ланки».

Як би там не було, НаУКМА продовжував розвиватися в рамках реалізації своєї стратегії, в русі до кращих світових стандартів вищої освіти. Хоч поки що ми можемо вимірювати наші успіхи і невдачі, головним чином, на українській, а не глобальній арені. Зокрема в Україні функціонують незалежні університетські рейтинги, які дозволяють доволі адекватно з’ясувати місце Могилянки у системі вищої освіти. За минулий рік ми зросли практично за всіма головними критеріями. Так, журнал «Деньги» у своєму традиційному «зарплатному» рейтингу українських ВНЗ, що складається на підставі опитування провідних вітчизняних та міжнародних компаній-працедавців, представив НаУКМА таким чином:

Серед ВНЗ з правничих спеціальностей – 2 місце (3 місце у 2011 р.);
Серед ВНЗ з економічних спеціальностей – 1 місце (3 місце у 2011 р.);
Серед ВНЗ з гуманітарних спеціальностей – 1 місце (1 місце у 2011 р.).

У рейтингу журналу «Кореспондент», що визначається на підставі опитування 24 кращих (найбажаніших) компаній-роботодавців України, НаУКМА посів 2 місце (3 місце 2011 р.).

Рейтинг «Компас-2012», що відбиває задоволеність освітою з боку випускників і працедавців (враховуються бізнес/економічні, правничі, ІТ, інженерно-будівельні спеціальності та архітектура/будівництво), визначив за НаУКМА, як і минулого року, загальне 3 місце.

Нагадаю, що два напрями з п’яти у нас взагалі не представлені.

У найбільш академічному за своїми критеріями рейтингу ТОП-200, Могилянка, у порівнянні з 2011 р., піднялася на одну сходинку: з 5-го місця на 4-те.

Міжнародну акретидацію від СEEMAN з надзвичайно схвальними відгуками пройшла найкраща в Україні Києво-Могилянська Бізнес-Школа.

Зважаючи на присутність НаУКМА в усіх без винятку національних рейтингах на топ-позиціях (як правило, ВНЗ займають тільки свою певну нішу) та зважаючи на розміри нашого університету, можна ствердити, що наші здобутки є дуже суттєвими.

Києво-Могилянська академія приділяє належну увагу контролю якості навчання і викладання – наскільки це можливо в умовах нашого законодавства та наявного бюджету. Зокрема навчально-методичним відділом двічі на рік проводяться ректорські контрольні з пізнішим докладним розглядом результатів на засіданнях Вченої ради. Ми запустили нову он-лайнову систему опитування студентів стосовно їхнього ставлення до курсів та викладачів. Проект «Кращий викладач року», започаткований у 2012 р., також спирається на окрему систему опитування думки студентів, оцінювання якості навчально-методичної та наукової роботи викладачів. Постійно триває робота по вдосконаленню внутрішньої нормативної бази організації навчального процесу.

Проте ця робота не має завершення, оскільки суспільний і професійний авторитет НаУКМА спирається на якість навчання, викладання, наукової та експертної роботи. Час від часу ми проводимо зовнішній моніторинг діяльності університету за різними параметрами. Так, у 2010 р. таке оцінювання проводив Salzburg Global Seminar. Протягом минулого року готувалася спеціальна конференція наших випускників та схожий моніторинг. Найвірогідніше, вона відбудеться у лютому-березні цього року.

У 2012 р. присутність НаУКМА у медіа просторі значною мірою зумовлювалася не лише суто академічними новинами, але також боротьбою за новий Закон України «Про вищу освіту» та відстоюванням наших прав у судах.
Протягом цілого року могилянські експерти брали активну участь у розробці тексту законопроекту у складі робочої групи, очолюваної ректором Київської Політехніки Михайлом Згуровським. Цей документ був створений на підставі могилянської концепції університетської автономії, яку ми просуваємо з 2005 р. Про це буде більше мови на пленарному засіданні цьогорічних Днів науки. Зараз триває лобістська війна за новий Закон «Про вищу освіту» і, сподіваюся, вона буде успішною. Сьогодні цей проект є найважливішим для НаУКМА, оскільки для нормального подальшого розвитку ми повинні вплинути на всю українську систему вищої освіти. Під час цієї роботи склалися унікальні для сьогоднішнього дня стосунки взаємної поваги і довіри між Києво-Могилянською академією та Києвською політехнікою на особистісному та інституційному рівнях. До речі, згадані мною міністерські перевірки також чомусь відбувалися в нас синхронно.

Всього минулого року НаУКМА виграв у судах 8 справ. Серед них особливо резонансні: три справи, пов’язані з виселенням з наших історичних будинків (Будинок настоятеля, Братські келії) Подільської клінічної лікарні № 15, дві справи – проти Міністерства освіти (повернення державного замовлення в обсягах 2010 р. та зняття догани президентові НаУКМА), одна справа – КМІС проти Блоку Королевської.

Я хочу відзначити професіоналізм нашого юридичного відділу. Зокрема у 2012 р. цим підрозділом було підготовлено 171 лист, 270 наказів, 61 договір, взято участь у 39 судових засіданнях. Справи за наші історичні будинки ми розпочали чотири роки тому, одержавши неофіційну інформацію про те, що там можуть бути розміщені казино та нічний клуб. Щоб домогтися їхнього повернення, загалом ми виграли 5 справ в адміністративному та господарському судах (дві з них завершилися наприкінці 2011 р.) Успішність НаУКМА в судах також зумовлюється підтримкою випускників. Разом з адвокатом Андрієм Гуком, який представляв інтереси Києво-Могилянської академії у справах проти Міністерства освіти й Блоку Королевської, 3 січня 2013 р. ми вступили в новий судовий процес проти Міністерства освіти з метою відстояти «перехресний вступ» на магістерські програми, що є частиною нашої системи Liberal Arts Education. Я підкреслюю, що цей крок зумовлений нашим свідомим зверненням до правових методів боротьби, а не прагненням у такий спосіб будувати PR стратегію. Суспільний резонанс є похідним. Він зумовлюється громадським інтересом, який відстоює наш університет.

Вся служба розвитку, що тепер підпорядковується безпосередньо президентові НаУКМА, працювала ефективно. Насамперед це зв’язки з пресою, PR, FR, робота з випускниками та Культурно-Мистецький Центр. Загалом 2012 р. у медіа було опубліковано/вийшло в ефір 6329 (2011 р. – 6249) повідомлень про НаУКМА, тобто в середньому з’являлося 17,3 повідомлення щодня (2011 р. – 17,2). Це означає, що Києво-Могилянська академія значною мірою продовжує формувати український медійний дискурс про вищу освіту. Президент НаУКМА веде свій персональний блог, має блог на британському сайті University World News, а також акаунт на Facebook.

Бюджет НаУКМА у 2012 р. був сформований в обсязі 92 млн. 462 тис. грн. (у 2011 р. – 85 млн. 815 тис. грн). Загальний обсяг фінансування з державного бюджету у 2012 р. склало 62 млн. 258 тис. грн., з яких 59 млн. 675 тис. ми витратили на освітню і 2 млн. 583 тис. – на наукову діяльність. Обсяг фінансування наукових досліджень за рахунок держбюджету суттєво збільшився (більше, ніж на 40%) у порівнянні з 2011 р.

Спеціальний фонд – 33 млн. 332 тис. грн. Співвідношення фінансування загального фонду до всієї суми надходжень – 67 %. Середньомісячна зарплата науково-педагогічного складу минулого року склала 5 тис. 671 грн., всього по університету – 4 тис. 217 грн. У порівнянні з 2011 р. середня заробітна платня збільшилася на 13,8 %. Відповідно індексувалися всі надбавки нашим викладачам і співробітникам на загальну суму 75 % від посадового окладу протягом року. Іншими словами, якщо держава в середньому надавала оклад 1 тис. 402 грн., то різницю 2 тис. 815 грн. було сплачено університетом у вигляді доплат і надбавок.

Окремо слід наголосити, при запланованому кошторисі на 2012 р. спецфонду в сумі 27 млн. 209 тис. грн., надійшло лише 26 млн. 658 тис. грн., а фактично було витрачено 30 млн. 122 тис. грн. Використано частину коштів із залишку в сумі 2 млн. 914 тис. грн. Як бачимо, видатки перевищили надходження, і це справді критична ситуація. Зокрема зменшення вартості навчання не дало бажаних результатів. Ми не добрали 60 контрактників.

Усім нашим підрозділам потрібно звернути увагу на Наказ № 595 про освітні та інші платні послуги, що надаються університетом. Зокрема на часі запровадження додаткових навчальних послуг на Факультеті Інформатики та Правничому Факультеті НаУКМА. Відповідні концепції та схеми вже були опрацьовані протягом останніх двох років. Важливо, що наш університет відноситься до поодиноких ВНЗ, що не мають заборгованостей по комунальних послугах. У 2010 р. їхня загальна вартість складала 4 млн. 379 тис. грн., 2011 р. – 5 млн. 598 тис., у 2012 р. – 5 млн. 277 тис. Ми не вдавалися до надзвичайних заходів. Хоч знаємо, що, наприклад, практика безоплатної відпустки всіх викладачів і співробітників для виплати боргів широко застосовувалася минулого року. Значну роль відіграв режим економії. Ми будемо продовжувати його у 2013 р., оскільки ситуація з бюджетним фінансуванням на поточний рік залишається невизначеною.

Минулого року ми зарахували станом на 1 жовтня 644 бакалаври (2011 р. – 434, 2010 р. – 647), 76 спеціалістів (2011 р. – 67, 2010 р. – 90) та 454 магістри (2011 р. – 437, 2010 р.– 463). Кількість студентів, які навчаються за договором про надання освітніх послуг, зменшилася порівняно з 2011/12 н.р. на 11,8 % і становить 759 осіб. Показники відрахування студентів пов’язані як з фінансовими питаннями, так і необхідністю забезпечення якості університету. У 2012 р. ми відрахували 306 студентів (серед них 116 бюджетників і 190 контрактників), 2011 р. відповідно – 393 (114 / 179), у 2010 р. – 293 (174 / 119).

Дуже легко «вилетіти» з НаУКМА за неуспішність. І це добре, однак варто пам’ятати, що сьогодні загальна кількість спудеїв НаУКМА складає 3203 особи. Якщо ми перейдемо межу 3000 осіб, то потрапимо в іншу категорію ВНЗ, що відразу позначиться на обсягах фінансування і можливостях розпоряджатися власними коштами. Тому відрахування студентів за неуспішність повинно залишатися важливим, але не головним інструментом забезпечення якості.

Видатки на капітальні ремонти у 2012 р. склали 3 млн. 365 тис. грн.
Зокрема ми відремонтували приміщення загального користування у 18 житлових блоках (двох «стояках») у гуртожитку на вул. Цвєтаєвої та замінили там усі старі вікна на склопакети. Подібні ремонти робилися в інших гуртожитках. А на Харківському шосе в нас запрацював власний теплопункт. Здійснювалися поточні ремонти та утеплення приміщень практично в усіх корпусах університету.

У навчальному процесі НаУКМА залучені (включно із зовнішніми сумісниками) 567 науково-педагогічних працівників (2011 р. – 573), у т.ч. 113 докторів наук (2011 р. – 114), 267 кандидатів наук (2011 р. – 273). На постійній основі в нас працює 382 викладачі (2011 р. – 358), з яких 46 докторів наук (2011 р. – 45) та 193 кандидата наук (2011 р. – 185). Сьогодні серед співробітників НаУКМА також 178 випускників, з яких 108 – науково-педагогічні працівники, у т.ч. 47 мають ступінь кандидата наук, 2 – доктора наук, 2 – дипломи PhD.

У 2012 р. випускниками аспірантури (у т.ч. Докторської школи), докторантури та здобувачами успішно захищені: 2 докторські та 15 кандидатських дисертацій, у т.ч. кандидатську дисертацію захистив випускник PhD програми «Масові комунікації» Олег Іванов. Також вперше були здійснені захисти з відзнакою PhD дисертацій в Автономному університеті Барселони у спільних з НаУКМА спецрадах докторантками тієї ж PhD програми «Масові комунікації» Анастасією Гринько та Дарією Тарадай. Обидві вони залишилися працювати у Могилянці викладачами.

Минулого року на 30 кафедрах і в 31 науковому центрі НаУКМА виконувалися 4 фундаментальні наукові теми, 6 прикладних науково-дослідних розробок та 24 міжнародних інституційних проекти. Було самостійно проведено 40 та спільно з іншими організаціями – 11 національних конференцій; міжнародних конференцій, проведених самостійно – 20, спільно з іншими організаціями – 23. Науковці НаУКМА виступили на 765 конференціях, з яких 418 – міжнародні.

Києво-Могилянська академія залишається найбільш інтегрованим у західний світ українським університетом. Зокрема ми маємо надзвичайно активний відділ міжнародного співробітництва. Інтернаціоналізація нашого університету спирається не на залучення іноземних студентів на бакалаврські програми, як це зазвичай робиться в Україні, а на академічну мобільність власних студентів і викладачів, участь у міжнародних дослідницьких проектах, залучення до викладання в НаУКМА іноземних науковців, спільні (із західними університетами) навчальні програми, заохочення іноземних студентів до вступу на наші магістерські й докторські програми та розвиток літніх шкіл. У 2012 р. НаУКМА підписав п’ять нових міжнародних угод.

Загальна кількість опублікованих викладачами НаУКМА наукових праць: 56 монографій, з них 16 – одноосібних; 20 підручників, з яких 9 – з грифом МОНМС; 873 статті (у т.ч. 141-на видана за кордоном). Завдяки діяльності видавничої групи (і частково – на власній поліграфічній базі) було підготовлено до друку і видано 10 наукових і науково-методичних праць, 13 тематичних томів «Наукових записок НаУКМА», 4 випуски «Магістеріумів» та ін. Редакційний портфель НаУКМА 2012 р. виконано у повному обсязі.

Студенти НаУКМА за цей період опублікували 142 наукові статті, з них 96 – самостійно. Свої наукові дослідження вони презентували на 179 конференціях, з яких 51 – міжнародна. Вони активно залучалися до праці над науково-дослідними темами, що виконуються на кафедрах і в наукових центрах. Серед нових проектів, важливих для розвитку наукових досліджень у Києво-Могилянській академії, згадаю створення у жовтні 2012 р. Центру розвитку інновацій, який очолив випускник 1996 р. Андрій Сивоконь. Діяльність Центру спрямована на пошук та реалізацію інноваційних науково-технічних та освітніх проектів. Його метою є створення в НаУКМА інноваційного середовища, здатного забезпечити ефективне впровадження результатів наукових досліджень у навчальний, виробничий та бізнес процеси.

Найбільший успіх у залученні коштів за минулий рік – освоєння 4 млн. 11 тис. 763 грн. (повна вартість проекту не менше 10 млн. грн.) від компанії UDP на реставрацію пам’яток архітектури «Братські келії» та «Сонячний годинник», а також 500 тис. грн. для цього ж проекту від компанії Infopuls – на устаткування комп’ютерною технікою і меблями. Всього протягом року було залучено понад 5 млн. грн. Ми врятували і частково реставрували згадані історичні споруди, запустили в дію корпус № 10 НаУКМА. Зараз у ньому розміщується наш спільний проект Bionic University, спрямований на розвиток ІТ технологій. Він є частиною великого проекту Bionic Hill, що розвивається зусиллями Василя Хмельницького і обіцяє бути українською «силіконовою долиною».

З нашого боку у проекті беруть участь Факультет Інформатики та Києво-Могилянська Бізнес-Школа. У нас великі плани на Bionic University, зокрема тут планується запуск start-up-ів. Через три роки, після завершення цього проекту, 10 корпус перейде Факультетові Інформатики. До речі, вже через 6 років НаУКМА вселятиметься у будинки, які зараз займають Британська Рада та Гете-Інститут. Ведеться робота по підготовці до реконструкції 4 корпусу і КМЦ, а також переговори з потенційними інвесторами по реставрації Будинку настоятеля.

Серед наших партнерів, що спряли розвитку НаУКМА у 2012 р., – Києво-Могилянська фундація Америки, вокальна формація «Піккардійська Терція», Благодійний фонд Ріната Ахметова, Посольство США, Міністерство надзвичайних ситуацій, Подільська районна адміністрація, Райффайзенн Банк Аваль, українські громади США, Канади, Австралії. Минулого року було створено Міжнародну раду з розвитку НаУКМА.

Стратегічно важливою для університету є співпраця з Асоціацією випускників. Підтримується сайт випускників, випускаються щотижневий електронний бюлетень Kyiv-Mohyla Alumni News та щотижневий випуск Alumni Job Announcement, активізуються клуби випускників різних факультетів. Були організовані зустрічі випускників НаУКМА у Великій Британії, США та Канаді. Продовжуються проекти «За кращий англомовний курс», «Грант Андрія Сивоконя», «Фонд Олексія Павленка», «Премія Антона Чорного», «Могилянські історії успіху», «Благодійний вечір випускників». Минулого року був започаткований новий спільний проект Асоціації випускників та НаУКМА п.н. «Профі+». Ця інноваційна комплексна програма з оволодіння soft skills складається з 11 дисциплін і спрямована на адаптацію студентів до вимог сучасного ринку праці. Програма є універсальною для студентів усіх спеціальностей.

Відзначу хорошу роботу декана і відділу по роботі із студентами, Ради заступників деканів, Центру працевлаштування, психолого-медичного консультанта. На кінець 2012 р. у НаУКМА функціонували 27 студентських організацій. Студентська колегія зараз працює у форматі Іцініативної групи, до якої долучилися також наші випускники. Соціалізація першокурсників, ознайомлення їх з правилами і традиціями НаУКМА – це важливе завдання для всього університету, в першу чергу для самих студентських організацій.

Значно краще відбувся процесс підписання першокурсниками корпоративних угод. Власне не підписали угоди лише 10,8 % студентів. Для порівняння: 2011 р. ця цифра складала 22,4 %, у 2010 р. – 7,4 %. Корпоративна угода – це вагомий засіб інтеграції наших студентів в університетське життя, адже вона передбачає різні способи їхньої участі у розвитку своєї Alma Mater.

Важливим інструментом студентського самоврядування НаУКМА є використання грошового внеску в розбудову. У 2012 р. загальна сума коштів за цією статтею склала 849 тис. 392 грн. (2011 р. – 557 тис. 166 грн., 2010 р. – 934 тис. 994 грн.). Згідно з Наказом № 400, 10 % (84 тис. 939 грн.) буде витрачено на реалізацію студентських проектів, 20 % (169 тис. 848 грн.) – на проекти соціальної підтримки студентів, які підписали і виконують умови корпоративної угоди, 10 % (84 тис. 939 грн.) – на наукові відрядження цих же студентів, 50 % (424 тис. 696 грн.) – на покращення матеріально-технічної бази навчального процесу, у т.ч. наукову бібліотеку, 10 % (84 тис. 939 грн.) – на Календар-Довідник, проведення Посвяти і Конвокації.

Ініціативна група студентів, що легітимно працюватиме до наступних виборів до СК, вже визначилася із студентськими проектами. Були підтримані щорічна студентсько-аспірантська конференція «Філософія. Нове покоління», п’ятий міжнародний науково-практичний форум «Принцип верховенства права та права людини», інтерактивний семінар «За» і «проти» вступу України до ЄС», фотовиставка студентських робіт, покращення побуту студентів у гуртожитку на Харківському шосе, переобладнання студентського Інтернет-центру, публікація літературної збірки творів студентів НаУКМА, видання співаника від Спудейського Братства, а також страхування всіх першокурсників, які підписали корпоративну угоду, від нещасного випадку.

На жаль, у 2012 р. ми мали не лише позитивні, але також негативні приклади, пов’язані з нерозумінням принципу вільного відвідання лекцій (коли першокурсники сприймали вільне відвідування як заклик взагалі не з’являтися на лекції з першої ж пари), зловживання алкогольними напоями під час університетських свят, ігнорування мовної політики університету і т.і.

НаУКМА спирається на принципи самоврядування та децентралізації з метою заохочення ініціативи студентів, викладачів і співробітників. Адміністрація університету втручається у перебіг подій лише тоді, коли учасники самі не можуть дати собі ради, або потребують допомоги. Якщо свобода самовираження одних не входить у конфлікт із свободою інших (колег, які навчаються або працюють поруч) й Статутом НаУКМА, тоді все гаразд. В іншому випадку, я наголошую, адміністрація буде жорстко реагувати на порушення.

Популістська відсутність у чинному Законі «Про вищу освіту» підстав для відрахування студентів, окрім як за академічні заборгованості, не заважає нам адекватно реагувати на випадки поведінки, несумісної із статусом могилянського студента. Наприклад, ми щороку не видаємо певній кількості випускників дипломи за плагіат (це те саме відрахування). До речі, кілька років тому за плагіат також був звільнений наш викладач. Минулого року один студент був відрахований винятково за порушення Статутних норм НаУКМА. Така ж доля у січні 2013 р. чекає ще на двох студентів, один з яких намагався дати хабар під час зимової сесії.

Важливу роль у забезпеченні якості НаУКМА відіграє наукова бібліотека, а також підрозділи, що забезпечують інформатизацію, видавничу та музейну діяльність. Сьогодні наша наукова бібліотека включає в себе 9 підбібліотек і 14 читальних залів. Вона найінтенсивніше розвивається й використовується студентами у порівнянні з бібліотеками інших українських університетів. Через гранти протягом минулого року було залучено 490 тис. 306 грн. Ми постійно маємо можливість користуватися новими електроними ресурсами. Веб-сайт Бібліотеки НаУКМА здобув перше місце у конкурсі веб-сайтів серед бібліотек ВНЗ. У 2012 р. також запрацював новий веб-сайт та електронний диплом НаУКМА.

Тепер висновки.

Що нам не вдалося?
Попри очевидні успіхи у залученні коштів, минулого року ми не змогли суттєво збільшити науковий ендавмент НаУКМА, який дав би нам можливість надавати більше внутрішніх наукових грантів. Нам не вдалося реалізувати ті проекти, які залежать безпосередньо від урядових рішень, а саме втілення Указу Президента «Про відзначення 400-ліття НаУКМА» та відкриття кампусу у Ворзелі. Тому автоматично ці завдання переносяться на 2013 р.

Що нам потрібно зробити в першу чергу? По-перше, забезпечити якість абітурієнтів, яка, на жаль, в падає Україні з року в рік. Наша Приймальна комісія, що протягом минулого року працювала чітко і професійно, має об’єднати свої зусилля із службою PR та всіх без винятку кафедр і факультетів. Вступна кампанія вже розпочалася. Її завершення влітку повинно бути успішним не зважаючи на ті загрози, які постійно випромінює Міністерство освіти у ставленні до НаУКМА.

По-друге, до головних завдань відноситься налагодження і посилення співпраці з випускниками. Ми маємо спиратися на допомогу випускників у вирішенні різноманітних завдань, від лобіювання та організації фондрайзингу до зміцнення традицій і корпоративної культури університету. Насамперед, це завдання для факультетів.

По-третє, потрібно зміцнити внутрішню культуру Могилянки, передусім звернувши увагу на вживання української мови як надзвичайно важливий індикатор цієї культури. За умови вкрай несприятливих зовнішніх обставин, Києво-Могилянська академія має залишитися самою собою, не піддаючись на спроби поставити під сумнів і розмити свою унікальність, що спирається на чесність, українськість та якість. Ближнім часом буде організоване соціологічне дослідження, присвячене застосуванню української мови в НаУКМА.

По-четверте, ми повинні рухатися в бік зменшення залежності від держави стосовно матеріально-технічного і фінансового забезпечення. Це дасть нам можливість підвищити соціальну захищеність викладачів і співробітників. Шляхами досягнення цієї мети є збільшення спектру платних, у першу чергу навчальних послуг, активна участь у грантових проектах та фондрайзинг. Сподіваємося на підтримку наших випускників, заможних людей, а також з боку широкої громадськості в Україні та за кордоном.

По-п’яте, якість і вимогливість. Академічна успішність Києво-Могилянської академії виступає основою нашої доброї репутації. Це наша найстрашніша зброя у боротьбі за реформування вітчизняної вищої освіти та власні права. Тож будьмо вимогливі до наших студентів, до своїх колег і до самих себе.


Шановні колеги!

Щиро дякую Вам за Ваш професіоналізм і Вашу самовідданість.

Бажаю Вам у 2013 р. нових творчих звершень.





Додатково:

НаУКМА: Законопроект "Про вищу освіту" від робочої групи

Зеркало недели. Украина: На перекрестке: автономия или унификация?

Звернення трудового колективу НаУКМА до Президента України В.Ф. Януковича

Застаріла освітня система призводить до відсталої економіки

За законами карми.
(Професура, не зрозумівши нових правил гри в країні, посміла піти проти волі міністра...)

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів