Без радикальної перебудови університети матимуть невизначене майбутнє « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Без радикальної перебудови університети матимуть невизначене майбутнє
20-11-2012

Згідно із розповсюдженим нещодавно звітом, університети не виживуть протягом наступних 10-15 років, допоки вони не здійснять радикальну перебудову своїх існуючих бізнес моделей.

Звіт звертає увагу на те, що існуюча університетська бізнес модель – широкомасштабний навчальний процес вкупі із дослідницьким закладом із великою базою активів та управлінським офісом за винятком поодиноких випадків доведе свою недієздатність.

Незважаючи на те, що у 30-ти сторінковому звіті, підготовленому міжнародною компанією професійних послуг Ернст енд Янг йдеться про специфіку вищих навчальних закладів Австралії, його висновки можна застосувати до багатьох вишів західних країн.

У звіті під назвою «Університет майбутнього: тисячолітня індустрія на порозі глибоких змін» йдеться про те, що університети, як мінімум, повинні значною мірою спростити свою операційну діяльність та активи одночасно запроваджуючи нові механізми викладання та навчання з тим, аби, диверсифікуючи канали взаємодії з ринком, задовольнити очікування акціонерів по збільшенню кінцевого результату».

Насамкінець приватні університети та, можливо, деякі державні університети створять нові продукти та ринки, що сприятиме поєднанню частини освітньої галузі із іншими галузями , такими як медіа, технології, інновації та венчурний капітал.

«Дивовижні часи чекають нас попереду – і виклики також»..

Звіт визначає головні рушійні чинники змін, яких, на думку упорядників, неможливо оминути при трансформації вищої освіти. Серед них:

• Демократизація знань як наслідок масивної експансії онлайн ресурсів
• Змагальність ринків та фінансування як прямий наслідок скорочення державних інвестицій та перехід до ринково орієнтованої політики, спрямованої на створення та регулювання ринку послуг у сфері вищої освіти
• Цифрові технології змінюють спосіб викладання предметів
• Глобальна мобільність студентів та викладацького складу
• Інтеграція із індустрією з метою диференціації програм ( за допомогою навчання, що поєднується із виробництвом) та задля підтримки та фінансування прикладних досліджень


Автор звіту Джастін Бокор, виконавчий директор освітньої практики Ернст енд Янг. Бокор каже, що до сьогодні більшість університетів мали значно більшу кількість допоміжного персоналу ніж викладацького складу і що це співвідношення зміниться.

«Сучасні університетські моделі вже на ладан дихають; державне фінансування міліє і стане ще меншим протягом наступних політичних циклів. Навіть якщо вони і не є направду бізнесом, вони мають розвиватися із бізнес. Вони повинні бути верткими та меткими»

Звіт ґрунтується на 6-ти місячному дослідженні, що було проведене командою молодих дослідників. Воно складається із більш ніж 40 керівників університетів, приватних закладів освіти та політиків. Воно пророкує жорстку конкуренцію за студентів та викладацький склад у майбутньому, аргументуючи тим, що інтернет змінить університети таким же чином, як це сталося з медіа, дозвіллям та роздрібними ринками.

«Один із учасників інтерв’ю сказав: «Нашим конкурентом номер один на найближчі 10 років буде Google- якщо ми залишатимемося у бізнесі»,- заявив Бокор.

Звіт передбачає три магістральні шляхи розвитку університетів:

1. «Раціоналізовані відносини» між деякими визначеними університетами, що продовжують надавати освітні послуги на широкій основі та дослідницькими закладами, відповідно видозмінить спосіб, у який вони надають свої послуги та керують своїми установами, що матиме серйозні наслідки для способу, у який вони співпрацюють із студентами, урядом, зацікавленими представниками індустрії, середніми школами та громадськістю

2. «Нішеві лідери»: деякі існуючі університети та новачки докорінно змінять та переглянуть спектр послуг та ринків, на яких вони працюють, зосереджуючись на особливих сегментах «споживачів» та надаючи їм відповідні освітні, дослідницькі та інші відповідні послуги із одночасним переходом до бізнес орієнтованих моделей, організацій та операційної діяльності.

3. Перетворювачі. Приватні освітні заклади на новачки створюватимуть нові позиції у «традиційній» галузі і також створюватимуть нові ринкові простори, у яких відбуватиметься злиття певних елементів галузі вищої освіти із іншими галузями, такими, як медіа, технології, інновації, венчурний капітал і таке інше.

«Це сприятиме розвитку нових ринків, нових сегментів та нових джерел економіної цінності. Існуючі університети, що співпрацюють із абсолютно новими учасниками створять нові напрямки бізнесу, що забезпечать такий бажаний зростаючий прибуток для інвестування у основний бізнес- надання конкурентних у міжнародному плані освітницьких та дослідницьких послуг»…

У доповіді йдеться про те, що університети мають критично оцінити життєздатність існуючої вузівської бізнес моделі, виробити бачення того, якою має виглядати майбутня модель та розробити план масштабних змін.

«Обговорення майбутніх моделей повинно відбуватися навколо таких тем, як на яких сегментах споживачів зосереджуватися, яких «продуктів» чи послуг вони потребують, оптимальних ринкових каналів та оптимальної ролі університетів у ціннісній парадигмі освітніх та дослідницьких послуг.

«Допоміжні функції мають бути упорядковані і у деяких випадках принципово змінені. Незалежно від того, який шлях буде обрано, університетам необхідно узгодити нові напрямки із ключовими цілями та цінностями своїх вишів»



Белінда Робінсон, виконавчий директор Австралійського університету відзначила, що звіт точно зафіксував деякі ключові чинники змін, проте дискусія про зміни точиться вже давно. «Університети існують із 9 століття та пережили численну кількість катастрофічних змін»,- заявила Робінсон.

«Проблема, однак, полягатиме у тому, аби переконатися, що ми маємо таку політику, регуляційну та фінансову структуру, які унеможливлюють знаходження свого місця чи пристосування до реалій принципово нового світу для кожного університета»

Національна Спілка Вищої Освіти (NTEU) закликала до обережності у сприйнятті невідворотності напрямку змін, визначених у звіті. Президент національної спілки Дженні Рі заявила, що відповідальність за гарантії того, що високоповажна система державних університетів розвиватиметься таким чином, аби відповідати очікуванням громадськості та промисловості лежить на уряді.

Вона заявила, що Ернст енд Янг робить висновок, що сучасна австралійська університетська модель продемонструє свою нежиттєздатність в усіх, за винтком декількох, випадках.

Спілка погодилася з тим, що деякі чинники перемін, названі у звіті- а саме, підвищення мобільності та вплив технологій, демократизація знань поруч із підтримкою якнайближчих зв’язків із промисловістю є неминучими та такими, що вже справили значний вплив на спосіб, у який університети виконують свої начальні, дослідницькі та громадські зобов’язання.

«Проте, один чинник, що не є неминучим у Австралії, який характеризує ріст конкуренції ринків. У той час, як можна було б визнати справедливим, що університети опиняються « у ситуації, коли за кожен долар державного фінансування треба конкурувати», має бути вироблена державна політика у виборі обсягу фінансування, що спрямовується на вищу освіту чи наші державні університети»,- наголосила Рі.

«Направду, однак, ми погоджуємося з висновком звіту про те, що відмова від збільшення державних інвестицій у наші університети означатиме що існуюча модель вищої освіти стає неприйнятною.

“NTEU підкреслює, що наразі прерогативою уряду є вирішення питання, чи бажає він мати систему вищої освіти, що складається із декількох елітних наукомістких університетів, зосереджених у найбільших австралійських містах чи має намір зберегти існуючу систему, за якої 38 державних університетів надають широкий асортимент освітніх, дослідницьких та громадських послуг студентам та громадськості, які ще менш ніж 20 років тому були позбавлені такої можливості,»



University World News
October, 2012

Автор: Geoff Maslen

Переклад: Михайленко Ігор /Оксана Бурдик
для euroosvita.net




Додатково:

По словам аналитиков «Эксперта РА», новый рейтинг университетов России не выявил явной связи между укрупнением вуза и повышением его конкурентоспособности.

Аспіранти, мають бути управлінцями, а не рутинними виконавцями

Онлайнова освіта допоможе подолати кризу

Гарвардська конференція збирається добряче струсонути систему університетського навчання

Кен Робинсон: Современное образование... экономически не выгодно и не соответствует запросам сегодняшнего дня.

Приближается новая цифровая революция, на этот раз в производстве.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів