Президент дав доручення, і до прийняття закону про вищу освіту ніяких об'єднань вишів не буде. « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Президент дав доручення, і до прийняття закону про вищу освіту ніяких об'єднань вишів не буде.
29-02-2012

У понеділок, 27 лютого, на економічному факультеті відбулася прес-конференція керівництва Ужгородського національного університету. Зустріч із журналістами була присвячена аналізу роботи та результатів перевірки університету Державною інспекцією навчальних закладів України, що тривала з 13 по 22 лютого 2012 року.

У заході взяли участь: ректор УжНУ Микола Вегеш, проректор з наукової роботи Ігор Студеняк, проректор з науково-педагогічної роботи Олександр Сливка, проректор з науково-педагогічної та виховної роботи Ольга Гвоздяк, проректор з фінансових та економічних питань Михайло Сойма, проректор з науково-педагогічної роботи та перспектив розвитку Василь Марина, проректор з адміністративно-господарської Віктор Бульчак, голова Первинної профспілкової організації викладачів та співробітників УжНУ Тамара Суран та голова Первинної профспілкової організації студентів УжНУ Андріана Завадяк.

Під час прес-конференції Микола Вегеш зауважив, що протягом останніх років Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України проявляло особливу увагу до Ужгородського національного університету. Свідченням цього є той факт, що протягом 3 років в УжНУ було проведено 13 перевірок МОНМСУ.

Офіційною причиною останньої перевірки стало завершення у квітні 2012 року терміну перебування професора Миколи Вегеша на посаді ректора УжНУ.

Однак, приклад інших вишів показує, що закінчення терміну перебування на посаді ректора не завжди призводить до інспектування МОНМСУ, особливо, якщо вищий навчальний заклад успішно розвивається.

Необхідності у проведенні чергової перевірки в Ужгородському національному університеті не було, адже протягом останніх 7 років в УжНУ відбулися численні якісні зміни, серед яких варто відзначити те, що було відкрито 4 нові факультети ( 2 з яких - створені «з нуля») та 10 спеціальностей, кількість кафедр збільшилася на 20.

Відтак, на думку керівництва вишу, справжня причина пильної уваги Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України до Ужгородського національного університету полягає у намірі здійснити псевдореорганізацію вищих навчальних Закладів Закарпаття під виглядом освітніх реформ.

Ректор УжНУ переконаний: якщо на Закарпатті відбуватиметься процес реорганізації вишів, то він обов’язково повинен бути виваженим, публічним та добровільним.

Під час зустрічі з журналістами проректор з науково-педагогічної роботи Олександр Сливка навів приклади численних порушень у роботі інспекції, серед яких - проведення анонімного опитування студентів, не передбаченого програмами інспектування, що відбувалося без погодження керівництва університету й часто під час написання магістерських контрольних робіт.

Проректор зауважив, що, не зважаючи на порушення, результати анкетування підтвердили авторитет УжНУ: 90% респондентів відзначили рівень викладання в університеті як високий, 79% опитаних зауважили, що бібліотека вишу надає можливість отримати всю необхідну літературу, й 83% анкетованих запевнили, що в Ужгородському національному університеті відсутнє хабарництво й посадові зловживання.

Голова Первинної профспілкової організації студентів УжНУ Андріана Завадяк запевнила, що студенти Ужгородського національного університету готові відстоювати інтереси рідного вишу навіть у столиці. Від таких радикальних методів керівництво університету просить студентів поки що відмовитися.

Наразі в УжНУ створена комісія з підготовки Зауважень стосовно роботи Державної інспекції навчальних закладів України та результатів довідки перевірки, яка до 1 березня 2012 року повинна подати висновки на погодження ректору. Із результатами роботи комісії можна буде ознайомитися на сайті УжНУ.

У вівторок, 28 лютого, очільник Закарпаття Олександр Ледида та голова обласної ради Іван Балога зустрілися зі студентами та вислухали звернення трудового колективу УжНУ.

Зустрічі передував мітинг студентства перед обласною адміністрацією. Нагадаємо, скарги викладачів та студентів університету стосуються проведення державної інспекції вищих навчальних закладів, у ході якої, на думку колективу УжНУ, було виявлено ряд порушень.

Під актом перевірки ректор УжНУ Микола Вегеш поставив свій підпис з приміткою, що не погоджується із результатами. Найближчим часом керівництво університету має намір подати до суду на склад інспекції через те, що при підписанні остаточного документу з результатами інспекції абсолютна більшість членів комісії не були присутні.

Відтак, ректор УжНУ Микола Вегеш від імені трудового колективу університету висловив прохання до керівників області надіслати на ім'я Прем'єр-міністра України листа з проханням відмінити розпорядження Кабміну від 10 серпня 2011 року «Про реорганізацію вищих навчальних закладів».

Олександр Ледида пообіцяв:
обласна влада всіляко сприятиме вирішенню проблем УжНУ:
- Президент дав доручення, і до прийняття закону про вищу освіту ніяких об'єднань вишів не буде.
- Щодо перевірки з міністерства, то я не можу коментувати її результати. Адже до неї не долучалося обласне управління освіти, наші спеціалісти не працювали у робочій групі.
- Стосовно звернення до Прем'єр-міністра, то і я, і голова облради це звернення підпишемо. Тож уже найближчим часом воно дійде до адресата.



За матеріалами: univ.uzhgorod.ua та carpathia.gov.ua


Додатково:

Ужгородський національний університет: Пропонуємо Міністру освіти і науки України Д.В.Табачнику визнати свої прорахунки та подати у відставку

Перевірка фінансово-господарської діяльності НТУУ «КПІ»: порушень немає! | Лист Міністру освіти і науки, молоді та спорту України Табачнику Д.В.

…А міністерство позбавить ліцензії

Многие украинские вузы лишатся части лицензий

У Міносвіти таємно розроблено план злиття трьох навчальних закладів

Аудит - модна «фішка» для престижу чи надійний інструмент для удосконалення міжнародної системи вищої освіти?

Усилий Табачника не хватило, чтобы в «Шанхайский рейтинг-2011» попал украинский вуз

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів