Безкоштовне навчання за кордоном – міф чи реальність? « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Безкоштовне навчання за кордоном – міф чи реальність?
21-02-2012

Навчання за кордоном для українських студентів є дуже привабливим. Сотні з них щороку намагаються вступити в європейські вищі навчальні заклади за різноманітними міжнародними студенськими програмами.

Причинами бажання навчатися не в рідній країні все частіше стають ціни на навчання в Україні, які з кожним роком кусаються дедалі більше. Через це більшість українських студентів вірить у те, що за кордоном освіту можна одержати безкоштовно, та й диплом європейський має більшу вагу. Але й тут не все гладко.

У Німеччині, приміром, іноземцям донедавна було цілком реально отримати безкоштовну вищу освіту. Платили лише ті, хто вже мав один німецький диплом, або ті, хто не вклався в передбачений програмою термін навчання (десять семестрів). А для вступу в німецький ВНЗ іноземцеві потрібно було здати тільки мовний тест. Проте з 2006 року в деяких федеральних землях Німеччини за навчання потрібно платити, зокрема - в Баден-Вюртемберг, Баварії, Гамбурзі і Рейнланд-Пфальц.

Тонкощі оплати

Якщо ви вирішили навчатися в Німеччині, необхідно обов´язково з´ясувати для себе, чи хочете ви закінчити повний курс навчання в Німеччині, чи лише частковий, без закінчення ВНЗ (наприклад, лише на рік), чи здобути післядипломну освіту. Та найголовніше – все зробити вчасно, тобто - всі необхідні документи та заяву на звільнення від плати за навчання подати до початку навчального семестру.

У залежності від окремої ситуації, студент може бути звільнений від плати як відразу на весь термін навчання або ж лише на наступний семестр. Якщо студент має групу інвалідності, то медична довідка надається один раз при вступі. Якщо ж привід для звільнення від оплати – складна фінансова ситуація або заохочення за відмінне навчання, подавати заявку доведеться кожного семестру, оскільки як оцінки, так і фінансове становище можуть змінитися. Рішення про те, кому надавати пільги, кожна земля і часто навіть кожен університет вирішують окремо.

Існують свої правила і для вундеркіндів та соціально активних студентів. У землі Баден-Вюртемберг заяву про безкоштовне навчання можуть подавати студенти, які мають дітей віком до 14 років, інваліди, діти з багатодітних сімей, учні, які навчаються в двох вузах одночасно, і високообдаровані студенти. Вундеркінд ви чи ні, кожен університет вирішуватиме окремо. Так, ставши студентом Фрейбурзького університету імені Альберта Людвіга, вам насамперед доведеться пройти IQ-тест. І якщо ваш коефіцієнт інтелекту перевищує 130 балів, сміливо подавайте заявку.

Кредит на навчання

В університеті міста Оснабрюка в Нижній Саксонії вашим IQ навряд чи хтось зацікавиться. Зате догляд за тяжко хворим родичем буде оцінений достойно і заохочений звільненням від плати за навчання, причому на весь термін. Тільки за однієї умови: ви повинні будете надати відповідну медичну довідку.

У Гамбурзі кожен університет може встановлювати свої правила звільнення від плати за навчання. Проте досвід показує: домогтися пільг у гамбурзьких вишах практично неможливо. У деяких навчальних закладах, як, наприклад, в університеті HafenCity, навіть інваліди і батьки, які виховують дітей до 14 років, повинні платити. Відповідно, ні іноземцям, ні особливо обдарованим поблажок тут теж не роблять.

Зате тут можна взяти безвідсотковий кредит на освіту, доступний іноземним студентам, на весь термін навчання плюс два семестри. Заяву на отримання кредиту можуть подавати особи молодше 45 років, щомісячний дохід яких не дозволяє їм платити за освіту безпосередньо під час навчання. Виплатити ж узятий кредит доведеться після закінчення навчання, причому відразу всю суму, накопичену за всі семестри.

Фонди допоможуть

Аби достовірно дізнатися всі подробиці про фінансування навчання за кордоном, недостатньо просто зайти на сторінку обраного університету. Для цього краще зателефонувати в студентський секріатріат – Studentenwerk, де можна дізнатись багато корисної інформації. І навіть, якщо ви впевнені, що в жодну з перерахованих категорій ви не потрапляєте – винятки існують завжди.

Отримати безкоштовнно освіту можна й за допомогою благодійних фондів, якщо поборотися за ґранти і стипендії. Найбільше ґрантів надають Польща, Словаччина, США та Німеччина. Але в основному програми фондів розраховані на студентів старших курсів, які хочуть навчатися далі за кордоном – у магістратурі чи докторантурі.

Фондів, що виділяють стипендії для українських студентів, дуже багато. Зокрема, "Німецька служба академічних обмінів", Фонд Сороса, американська програма обміну "Флекс" та багато інших. Основними критеріями, за якими відбирають претендетів на стипендії для навчання в закордонних вишах, – відмінне знання іноземних мов, добрі результати навчання і головне – бажання.

Автори: Єлена Князькова / Тетяна Русиняк


Додатково:

Німеччина приваблює іноземних студентів

Українські студенти віддають перевагу закордонним навчальним закладам

Кабмін затвердив порядок закордонного навчання "за казенний рахунок"

Уряд планує направити 3000 студентів на навчання за кордон

"Проблеми соціалізації молоді в Україні". Аналітична записка (Національний інститут стратегічних досліджень при Президентові України)


«

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів