ЗНО-2012 : Обережно, за вами стежать! « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
ЗНО-2012 : Обережно, за вами стежать!
7-02-2012

Цьогоріч під час тестування не вдасться скористатися мобілками або електронними планшетами — на сторожі будуть металошукачі й відеокамери


Реєстрація на участь у зовнішньому незалежному оцінюванні ще триває — закінчиться вона 20 лютого. У зв’язку з проведенням Євро-2012 термін подачі документів порівняно з минулим роком коротший на 10 днів. Тож усім, хто цього літа вирішив вступити до вишу, варто поспішити і вчасно оформити свою заяву.

На сьогодні для участі в ЗНО вже зареєструвалося майже 30% майбутніх абітурієнтів. «Наплив завжди відбувається в останні 2-3 тижні», — наголошує директор Українського центру оцінювання якості освіти Ірина Зайцева і додає, що вони готові до такого розвитку подій. Адже за потреби центральний та регіональні центри працюватимуть у дві зміни й у вихідні дні. Водночас Ірина Зайцева порекомендувала не зволікати з поданням документів і скористатися вимушеними канікулами, аби зробити це щонайшвидше.


Як уже неодноразово повідомляв «УК», цього разу незалежне оцінювання відбудеться раніше — з 15 травня по 7 червня. Майбутні абітурієнти матимуть змогу скласти щонайбільше чотири предмети з тринадцяти, до переліку яких додано всесвітню історію. Причому на пунктах тестування учасників ЗНО оглянуть за допомогою металошукачів, а в аудиторіях за перебігом тестування стежитимуть відеокамери. «Металошукачі допоможуть знайти пристрої, які заборонені для використання при проходженні зовнішнього незалежного оцінювання. Передусім це мобільні телефони і будь-які зчитувальні пристрої — нетбуки, планшети тощо, — пояснює «УК» Ірина Павлівна. — Тобто те, що пропонується учаснику ЗНО залишити на столі, коли він починає роботу над тестом, а потім, коли закінчить, може забрати. Відеоспостереження в пунктах тестування дасть змогу виявити, чи за правилами проводиться незалежне оцінювання, а найголовніше, допоможе потім розібратися в будь-яких спірних ситуаціях».

Корисним для майбутніх учасників ЗНО є й пробне тестування, яке відбудеться 24 березня (з української мови та літератури, всесвітньої історії, біології, фізики, іноземних мов) та 9 квітня (з математики, історії України, фізики, хімії, географії та російської мови). Учасники пробного тестування матимуть змогу самостійно підрахувати кількість набраних балів. Як повідомив директор Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти Геннадій Кузьменко, за результатами тогорічного опитування серед студентів перших курсів, майже 100% учасників ЗНО 2011 року погодилися, що участь у пробному тестуванні сприяла успішному написанню справжніх тестів.

Підробні посібники лише нашкодять

Варто також нагадати, що готуватися до тестування слід за шкільними підручниками та спеціальними посібниками. Абітурієнтам треба бути пильними, оскільки останнім часом у продажу з’явилися посібники з підготовки до ЗНО (з посиланням на Міносвіти!), які не відповідають нормативам та вимогам, а також подають недостовірну інформацію про ЗНО-2012. Це книги видавництва «Літера» з української мови та літератури, історії України, біології та англійської мови. За словами Ірини Зайцевої, програма ЗНО для кожного предмета затверджується щороку, тобто користуватися матеріалами 2009—2010 років немає сенсу.

Як повідомили «УК» в прес-службі Міносвіти, профільне відомство разом з центром тестування підготувало серію навчально-методичних матеріалів «Індивідуальні комплекти для підготовки до ЗНО-2012» з усіх дисциплін, що входять до переліку тестування. Їх надрукувало видавництво «Освіта».

— Це єдині посібники для підготовки до тестування, які повністю відповідають програмам цьогорічного ЗНО та специфікації тестів 2012 року, — наголошують у прес-службі. Сьогодні можна користуватися такими посібниками з української мови та літератури, історії України, іноземних мов, російської мови, математики, фізики, біології, географії та хімії. «Індивідуальний комплект для підготовки до ЗНО-2012» з всесвітньої історії буде видано до середини лютого. Наголошуємо, що «Освіта» — єдине видавництво, яке офіційно в липні 2011 року звернулося до Українського центру оцінювання якості освіти з пропозицією спільно створити якісні посібники для підготовки до тестування, що дало змогу вчасно й успішно реалізувати цей проект.

До речі, який саме вигляд мають справжні посібники, можна переглянути на офіційному сайті Міносвіти. В УЦОЯО запевняють, що результати тестів абітурієнти отримають до 1 липня. А вступна кампанія стартує на день пізніше — 2 липня.

Також вступники повинні знати, що, як і раніше, зможуть подавати документи в електронному вигляді. «Цього року не використовуватиметься експериментальна програма «Електронний вступ». Утім, можливість подати заяву при вступі на освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр» в електронній формі все-таки залишається», — зазначає головний спеціаліст інформаційно-аналітичного відділу департаменту вищої освіти МОН Алла Рибалко. Торік через програму «Електронний вступ» заяви подали понад 150 тисяч абітурієнтів — переважно з Київщини, Одещини, Донеччини, Хмельниччини та Львівщини.

P.S. Кореспонденти «УК» спробували дізнатися, де потенційний абітурієнт може знайти справжні посібники для підготовки до ЗНО-2012. У прес-службі профільного міністерства повідомили, що потрібно звертатися до Українського центру оцінювання якості освіти. Там нас запевнили, що розповсюдженням посібників займається безпосередньо видавництво «Освіта» — тож «адреси» книг слід шукати саме в них на сайті. Втім, жоден з тьох телефонів, вказаних там, вперто не відповідав. Тож питання, де цьогорічному вступнику знайти омріяного друкованого помічника, залишається відкритим.



Автор:
Інна КОВАЛІВ,
Тетяна МОІСЕЄВА,




Додатково:

Випускники шкіл отримають атестати 12 травня

Перелік ВНЗ, де буде військова кафедра

Зарплатный рейтинг вузов: выпускникам каких учебных заведений платят больше

Реєстрація на ЗНО-2012 триває

Затверджено Календарний план підготовки та проведення зовнішнього незалежного оцінювання

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів