Більшість українських випускників вважає, що у здобутті кар’єри потрібні впливові родичі « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Більшість українських випускників вважає, що у здобутті кар’єри потрібні впливові родичі
27-01-2012

Третина українських випускників планує сьогодні здійснити успішну кар’єру в суспільно-політичній сфері або бізнесі. Таку нову тенденцію співробітники Інституту соціології НАН України та Інституту педагогіки НАПН України зафіксували в опитуванні «Нове покоління на порозі дорослого життя: цінності, життєві плани, вибір професії».

Але разом з тим експертів збентежив інший факт – ті ресурси, які старшокласники вважають найприйнятнішими для досягнення цієї кар’єри, кардинально відмінні від тих, які вибирають випускники розвинених країн Заходу. Про це під час круглого столу відзначила провідний науковий співробітник Інституту соціології НАН Любов Бевзенко.

Соціолог представила результати в порівняльному варіанті, аби продемонструвати, наскільки відрізняється вибір цих ресурсів. «Адже в контексті модернізаційних намагань України, коли держава прагне інтегруватися в Європу, експертам необхідно мати дані, якою є дистанція між нами, зокрема, й з огляду на ресурси, які використовуються для досягнення успіху у нас і в країнах Заходу», – пояснила Любов Бевзенко.

Науковець також повідомила, що ця тема вивчалася у 2009 році у загальнонаціональному опитуванні. Найбільш вагомими ресурсами у здобутті кар’єри тоді більшість українців обрала впливових родичів, на другому місці – походження з родини з високим статусом, на третьому – заможні батьки і на четвертому – вміння іноді йти в обхід закону. На Заході ж найбільш затребуваними ресурсами для здобуття успіху вважають високий інтелект, здібності, а також гарну освіту.

Пріоритети цьогорічних випускників дещо різняться від вибору дорослого населення, хоча найдієвішим ресурсом, який сприяє досягненню людиною високого соціального становища в нашій країні, учні також вважають впливових родичів (44%). Проте друге місце серед чинників успіху молодь все ж відвела високому інтелекту та здібностям (42%). Далі йдуть – уміння іноді йти в обхід закону (36%), заможні батьки, і лише на п’ятому місці – гарна освіта (35%). Відповідно, для досягнення високого становища у розвинених країнах Заходу потрібно, на думку учнів, мати насамперед високий інтелект, здібності (61%), гарну освіту (59%), знання іноземних мов (43%), чесність, принциповість (33%), політичну грамотність (31%).

«Вміння іти в обхід закону для країн Заходу стоїть на останньому місці, – зауважила Любов Бевзенко. – У нас останнє місце посідають прагнення і уміння робити добро, вихованість і гарні манери. Загалом же учні вважають, що для досягнення успіху у розвинених країнах Заходу позитивні моральні якості набагато більш потрібні, ніж для успіху в Україні».

Експерт наголосила, що опитування вчителів показало подібну картину. У нашій країні вони вважають, що для успіху в кар’єрі потрібні впливові родичі, родина з високим соціальним статусом,заможні батьки, високій інтелект, уміння іти в обхід закону і лише на сьоме місце посідає гарна освіта. Відповідно вчителі на Заході вважають, що інтелект і вища освіта, знання мов мають бути головними чинниками успішної кар’єри. Не менш важливе місце вони відводять і вмінню правильно розпоряджатися грошима (33%).

Соціолог зауважила, що абсурдність ситуації полягає в тому, що вчителі, які самі постачають такий ресурс, як гарна освіта, вважають, його не головним сьогодні. Принаймні дані опитування засвідчили песимістичне відчуття їхньої затребуваності, констатувала експерт.



Загальнонаціональне дослідження випускників середньої школи 2012 року було проведеного спільно співробітниками Інституту соціології НАН України та Інституту педагогіки НАПН України у вересні-жовтні 2011 року. Усього було опитано 1034 випускників та 1066 вчителів старших класів.
Вибірка репрезентативна, розроблена на основі статистичних даних Держкомстату України. Похибка вибірки у межах 3,2%.




Додатково:

Марія Зубрицька: «Тенденції в нашій освіті викликають тривогу»

Українці вважають, що держава має забезпечувати випускників першим місцем роботи

Корупцію повернули в школи і виші

Кількість медалістів серед випускників підозріло зросла

Українські студенти віддають перевагу закордонним навчальним закладам


«

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів