Студенти виступили проти нового проекту закону “Про вищу освіту” « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Студенти виступили проти нового проекту закону “Про вищу освіту”
11-01-2012

Першими до стін парламенту після різдвяних свят прийшли студенти. Активісти студентської профспілки “Пряма дія” знову виступають проти ухвалення законопроекту “Про вищу освіту”. Документ, ініційований міністром освіти і науки, молоді та спорту Дмитром Табачником, найближчим часом можуть передати на голосування депутатам.

Студенти влаштували акцію протесту у день, коли профільний комітет повинен був вирішити долю законопроектів. Протестувальники прорвалися крізь охорону будівлі парламенту та домоглися зустрічі із головою комітету Верховної Ради з питань освіти і науки Максимом Луцьким. У відповідь голова комітету запросив трьох представників протесту на засідання.

На думку мітингувальників, у Міністерстві освіти спеціально чекали, поки студенти поїдуть на канікули, щоб швидше “протягнути” законопроект.

“Дочекавшись, поки студенти роз’їхалися, міністр освіти вирішив протягнути свій законопроект, щоб швидше відзвітувати про пророблену роботу у напрямку “покращення життя вже сьогодні”, вважають активісти “Прямої дії”.

Законопроект “Про вищу освіту” від Міністерства освіти і науки, молоді та спорту відрізняється від того, який пропонувався раніше. Попередній документ відкликали саме завдяки численним студентським протестам. Тепер у міністерстві запевняють, що у документі багато що змінено, а суперечливі норми прибрані. Наприклад, прибрали скандальний порядок визначення типів вишів - тип визначався в залежності від кількості студентів, які навчаються у ВНЗ. Тепер це стосуватиметься лише факультетів та інститутів. Також Міносвіти вважає, що їх законопроект розширить автономію вишів, демократизує управління сферою вищої освіти, розширить можливості університетів та студентів.

Попри це, на думку експертів, “міністерський законопроект” значно скорочує університетську автономію, і посилює повноваження Міністерства освіти і науки, молоді та спорту. Студенти ж помітили у новому документі щорічне збільшення плати за навчання на контракті, обмеження студентського самоврядування та автономії вишів.

Крім урядового законопроекту існують ще два проекти, один з яких запропонований опозицією. Альтернативний документ внесли на розгляд лідер партії “Фронт Змін” Арсеній Яценюк та депутат від НУ-НС Леся Оробець. На думку авторів законопроекту, в разі прийняття проекту від Міносвіти реформування освітньої галузі лише загостриться і призведе до централізації управління галуззю.

“Концептуально проект орієнтований на посилення адміністративних важелів впливу керівника Міносвіти в системі вищої освіти, збільшення його контролю над ректорами й університетським ресурсами, що, згідно з розрахунками міністра, гарантує йому відповідні бонуси під час майбутніх виборів”, вважає Леся Оробець. Натомість, у альтернативному законопроекті депутати пропонують суттєво зменшити можливості впливу на виші з боку уряду.

Наразі парламентський комітет з питань освіти і науки вирішив не ухвалювати остаточних рішень відносно законопроектів. У комітеті сказали, що працюватимуть над документом ще тиждень. Тим не менш, голова комітету, депутат від Партії регіонів Максим Луцький зазначив, що за основу має бути прийнятий саме урядовий варіант законопроекту, так як над ним працювали майже півтора роки. Альтернативні законопроекти не проходили громадських обговорень, і тому, на думку Максима Луцького, їх не можна рекомендувати парламенту для ухвалення.


Додатково:

Рік освіти-2011: про що змовчав Табачник

Підроблений диплом: якою буде відповідальність?

Стратегія розвитку освіти: ні мети, ні ідеології, - Ігор Лікарчук

Марія Зубрицька: «Тенденції в нашій освіті викликають тривогу»

Студенти вважають, що українська має залишатися єдиною державною

Аграрні студенти організували рух проти Табачника «Серп і молодь»

Міністерські «ігри» з КПІ

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів