«Переосмислення бізнесу» - програма MBA для досвідчених керівників « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
«Переосмислення бізнесу» - програма MBA для досвідчених керівників
29-12-2011

У міру зростання популярності програм MBA в Україні бізнес-школи намагаються виділитися із загальної маси стандартних пропозицій шляхом створення унікальних програм.



Однією з тенденцій на ринку бізнес-освіти стала спеціалізація програм MBA в конкретних областях бізнес-діяльності. Українські бізнес-школи пропонують спеціалізовані програми в області IT-менеджменту, електроенергетики, медицини, логістики ...

Але є й іншого роду спеціалізація, орієнтована не на конкретні галузі, а на певний рівень керівника, який стоїть перед викликом масштабних змін та інновацій в своєму бізнесі.

Таким керівникам, у яких за плечима 10 і більше років успішної керівної роботи, а можливо, і базовий курс MBA, незважаючи на їх великий досвід, також потрібні рішення, що дозволять розробити і реалізувати на практиці проривну стратегію бізнесу.

Після бурхливого зростання компанії, перед керівництвом може постати завдання побудови системного бізнесу. Або, переживши пік свого розвитку, компанія починає «пробуксовувати», втрачаючи колишні фінансові показники, грузнучи в бюрократії, коли співробітники вже не проявляють колишнього ентузіазму.

Знайти новий шлях розвитку компанії, проривну ідею, а також відшліфувати майстерність керівника для здійснення масштабних змін і впровадження інновацій, покликана програма Post-MBA «Переосмислення бізнесу» Києво-Могилянської бізнес-школи (kmbs). Це унікальна у своєму роді і поки єдина пропозиція на ринку бізнес-освіти України.

Народженню програми сприяла зростаюча потреба власників бізнесу в нестандартних, цілісних і більш потужних інструментах розвитку своїх компаній, необхідність побудови системного бізнесу та вирішення питання наступності.

За словами викладача kmbs, ідеолога і керівника програми Post-MBA «Переосмислення бізнесу» Оксани Щегельської, автори програми прагнули створити освітньо-прикладний продукт, який допоможе слухачам у довгостроковій перспективі зробити свої компанії сильнішими, ефективнішими, багатшими.

Як підкреслює Оксана Щегельська, їх освітній продукт орієнтований на вирішення стратегічних завдань, що постають перед компаніями. «Це основна місія програми - допомогти знайти новий шлях для розвитку компанії, проривну ідею. Побудувати таку систему управління і лідерства, яка буде вести компанію і через прості й через кризові часи».

Така програма, також як і програма MBA, створена для перших осіб і власників бізнесу, але має суттєві відмінності. Якщо MBA - це фундаментальна бізнес-освіта, яка дає знання основних принципів ведення бізнесу, розуміння бізнесу як системи, а також широкий спектр управлінських інструментів у різних сферах, то програма Post-MBA «Переосмислення бізнесу» - продукт сфокусований на чітке завдання - стратегічний розвиток бізнесу.

«Учасники Post-MBA вже мають фундамент, отриманий через MBA-освіту або живий, не менш ніж 10-річний управлінський досвід, і ставлять перед собою таке питання:«Що тепер? Що далі робити з компанією?», - каже Оксана Щегельська.

Вона також підкреслює - якщо перед керівником стоїть завдання реалізації стратегічних змін, для нього існує багато альтернатив: провести зміни своїми силами, запросити консультантів, збирати знання по шматочках на семінарах і тренінгах або пройти спеціалізовану освітньо-практичну програму.

На думку Оксани Щегельської, для кожного конкретного контексту існує свій найбільш ефективний спосіб, проте вона виділяє деякі критерії для вибору їх спеціалізованої програми.

«Якщо команда має хороший потенціал для народження ідей, але є складнощі з їх втіленням, якщо потрібно підвищити компетенцію сталого розвитку та поставити процес змін у компанії нарівні з іншими бізнес-процесами, якщо є значимий лідерський потенціал і ціль глибоко розібратися в технологіях розвитку компанії - тоді виходом є така спеціалізована програма як «Переосмислення бізнесу».

Залучення сторонніх консультантів, на думку Оксани Щегельської, необхідно, в першу чергу, коли є проблеми з комунікаціями всередині команди, коли менеджмент не може знайти важіль для змін всередині компанії, має місце криза народження нових ідей і потрібний незалежний погляд зі сторони.

Якщо ж прив'язуватися до життєвого циклу компанії, то займатися «переосмисленням» необхідно на певних етапах, каже автор програми.«У першу чергу, в момент, коли після бурхливого і хаотичного зростання необхідно вибудувати системний бізнес. Завчасна систематизація небезпечна, оскільки може погасити потенціал і живу силу зростання».

«З іншого боку наша програма може допомогти керівникові коли компанія перевалює за пік свого розвитку, коли відбувається втрата швидкості, з'являється тенденція до бюрократії, починають падати фінансові показники, пропадає«вогонь» в очах співробітників і потрібно закласти потенціал нового життя».

Зміни, а також швидкість втілення в життя нових проривних ідей залежить від якості знайдених слухачем програми шляхів розвитку і самого їхнього впровадження, а також волі учасника - лідера проекту стратегічних змін.

«У середньому, глобальні результати від реалізації змін у компанії починають проявлятися через 2 роки після старту. Зміни ж у самих учасників, у їх світовідчутті, стилі мислення, лідерстві, в діяльності компанії відбуваються набагато швидше, - в процесі самої програми, для чого у нас ведеться відповідна система моніторингу. Кожні три місяці учасники роблять заміри у своїх компаніях», - розповідає автор програми.

Однак, як показує практика, найскладніше - дійти до кінця, не здатися, не втратити віру в себе, в команду і в результат. «Тому так важливо приділяти належну увагу першим перемогам. Вони підтримують бойовий дух», - говорить Щегельська.

«Часто також виникають складності комунікації, в понятійному полі між учасником, який навчається за програмою, і його командою, яка не присутня на заняттях. Щоб скоротити цю дистанцію, ми запрошуємо партнерів, співробітників наших учасників на обговорення ідей щодо практичного проекту».

За словами викладача, у фокусі програми - практичний проект стратегічного розвитку бізнесу кожного конкретного слухача програми. «Ключова особливість програми - це виконання учасниками практичного проекту стратегічних змін у своєму бізнесі. Етапи програми збудовані таким чином, що повторюють природний хід розвитку компанії».

Після виконання кожного етапу програми, учасники обговорюють свої результати на бенчмаркінгових сесіях, де отримують експертні коментарі від викладачів, колег по групі, запрошених експертів. «Це дозволяє учасникам ще раз перевірити життєздатність їх ідей, отримати підказки з інших сфер, знайти нестандартні рішення. Подібної програми в Україні немає», - підкреслює Оксана Щегельська.

При зарахуванні учасників на програму на інтелектуальному керівникові програми лежить серйозна відповідальність. Необхідно переконатися в тому, що для бізнесу учасника дійсно необхідна така глибина стратегічних змін, якої вимагає програма і практичний проект - не більше і не менше.

«Також, необхідно враховувати, що в учасника є внутрішня готовність і є команда, з якою він зможе довести проект до результату. Нерідкі випадки, коли в програмі бере участь 2 особи від компанії за одним проектом», - говорить Щегельська.

Ринок для програми «Переосмислення бізнесу» безумовно менше, ніж, припустимо, для МВА. За словами автора програми, це обумовлено специфікою завдань програми і готовністю самого учасника взяти на свої плечі складний проект змін у компанії.

«Наша програма «Переосмислення бізнесу» - це не масовий продукт. Тим не менше, програма щорічно набирає групу 10-15 чоловік - в грудні 2011 року приступає до навчання вже 4-й набір».

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів