Українські вузи почали об'єднуватися « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Українські вузи почали об'єднуватися
22-07-2011

З початку 2011 року в Україні вже об‘єдналися близько 20 вищих навчальних закладів. Об’єднання поки носить швидше формальний характер — викладацький склад і навчальна програма залишилися колишніми

Тиждень тому в ефірі телепрограми Шустер Live міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник повідомив, що з початку 2011 року в Україну вже об‘єдналися близько 20 вищих навчальних закладів — у Кривому Розі, Львові, Донецьку. Незабаром до них приєднаються «виші» ще 8 областей.

Ідея об’єднання вузів просувається Міністерством освіти вже досить давно. Ще в березні Дмитро Табачник заявляв, що цього року злиття очікує 50 вищих навчальних закладів. І це далеко не межа бажань міністра, оскільки вже в травні він висловив куди більш масштабну ідею: «Світовим параметрам відповідає показник, коли один успішний університет відповідає 500-800 тисячам жителів країни. Тобто, якщо в Україні живуть близько 48 мільйонів осіб, значить, нам було б достатньо близько 90 (проти сьогоднішніх 853 -) вищих навчальних закладів».

Які саме університети і академії вже відмовилися від власної самостійності заради відповідності міністерськими мірками?Редакція направила запит до Міністерства освіти з проханням розповісти, які саме вузи вже об‘єдналися, на якій підставі (зокрема, законодавчому) відбувалося це об’єднання, а також які навчальні заклади збираються об‘єднатися протягом поточного року.

У своїй відповіді Міносвіти насамперед повідомило, що кількість підзвітних йому вузів зростає — а це, нагадаємо, є першим етапом в анонсованої оптимізації мережі вищих навчальних закладів. До сфери управління відомства Дмитра Табачника вже передано півтора десятка вищих навчальних закладів -зокрема, Києво-Могилянська та Острозька академії. Серед вже реорганізованих вузів — Львівський державний інститут новітніх технологій та управління імені В. Чорновола, який був приєднаний до Національного університету «Львівська політехніка», Державний університет інформатики і штучного інтелекту, приєднаний до Донецькому національному технічному університету, і кілька інших.

Ще вісім університетів та інститутів, згаданих у списку, очікують об’єднання. Так, на базі Слов‘янського педагогічного університету та Горловсковского педагогічного інституту планують створити єдиний Донбаський державний педагогічний університет, Луганський інститут праці та соціальних технологій приєднати до Східно-українського національного університету ім. Даля, а Чернігівський інститут права, соціальних технологій та праці реорганізують в підрозділ Чернігівського технологічного університету.

При цьому в Міністерстві підкреслили, що не ставлять на меті ліквідацію вищих навчальних закладів, а лише проводять роботу з оптимізації мережі таких установ заради усунення дублювання в підготовці фахівців і зменшення витрат державного бюджету.

У переліку реформованих вузів звернув на себе увагу і такий пункт: «Військовий інститут Одеського національного політехнічного університету виділений зі складу Одеського національного політехнічного університету і перетворений на Військову академію (м. Одеса)». А значить, всупереч декларованим намірам міністра, ВНЗ в Україну все-таки не тільки скорочуються (тобто, укрупнюються), але і створюються (в даному випадку — дробляться).

На жаль, у відомстві так і не пояснили, на яких підставах відбувалося злиття вузів. Втім, в усній бесіді у Міносвіти зазначили, що об’єднуються ВНЗ виключно з доброї волі. Власне, те ж саме трохи раніше говорив і Дмитро Табачник: «Це об‘єднує не міністр, а об’єднуються самі колективи, на добровільній основі. Бо розуміють, що 900 вузам просто нема звідки взяти майбутніх студентів і майбутніх аспірантів».

Між тим, джерело в Державному університеті інформатики і штучного інтелекту, який саме перебуває в процесі злиття з Донецьким національним технічним університетом, розповів, що як мінімум їх об‘єднання без міністерських важелів не обійшлося. «Офіційно ініціатива йшла з обох сторін:і там, і там були проведені збори, на яких всі одноголосно виступили за злиття. Але зрозуміло, що це рішення лобіювалося керівництвом навіть не університетів, а «зверху». Хоча будь-яких доказів привести не можна, але ні нам, ні їм це було не потрібно», — відзначило джерело. І додав: «Просто в Донецьку ходять чутки, що буде збережено лише кілька великих навчальних закладів. А наш університет був невеликий, десь близько 2 тисяч студентів, тому ми й пішли майже першими».

Спочатку ідея про об’єднання викликала у колективу занепокоєння. Однак потім співробітникам пообіцяли, що ставки будуть збережені, і люди заспокоїлися. Поки що йде процес реорганізації університету, який повинен закінчитися до початку вересня. По суті, він буде введений в структуру до ДонНТУ як інститут: «Зараз частина наших кафедр зливають з місцевими, факультети переформатується у спеціальності ДонНТУ. Викладачів просто переводять на відповідні кафедри, і, наскільки розумію, майже всі викладачі зберігають свій годинник. Хіба що керівників можуть позбавити їх посад».

Таким чином, поки що картина зі скороченням/укрупненням вузів виглядає так: кількість ВНЗ — не миттям, так катанням — дійсно потихеньку скорочується, але, по суті, їх реформування закінчується лише зміною вивіски. Це і правда дозволить трохи знизити адміністративні витрати (якщо не вважати витрат на реорганізацію), однак істотного зменшення витрат відомству Табачника навряд чи варто чекати. З іншого боку, тішить те, що чергова реформа не залишить без роботи викладачів. В усякому разі, найближчим часом.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів