Сьогодні День української мови та писемності « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Сьогодні День української мови та писемності
9-11-2011

День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада.


За православним календарем — це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Це свято встановлено 9 листопада 1997 року Указом Президента № 1241/97 «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».

Традиційно, в День української писемності та мови покладають квіти до пам'ятника Несторові-літописцю, відзначають найкращих популяризаторів українського слова, заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою, проводять регіональні тематичні конкурси тощо.

Цьогоріч, серед запланованих заходів із відзначення цього свята повідомлялося про такі:


1. О 13:30 на Першій та Третій програмах Українського радіо відбудеться Диктант національної єдності. Цьогорічний диктант проведе доцент Київського університету ім. Б.Грінченка, автор шкільних підручників з української мови та літератури Олександр Авраменко. Традиційно диктант складатиметься зі 100-120 слів.

Ті, хто напише його без помилок, будуть відзначені призами. Це: грошові премії, книги, компакт-диски із унікальними записами Українського радіо.

2. о 20.00 в ефірі Львівського радіо прозвучить радіодиктант для мешканців Львівської області. Він був ініційований з нагоди 200-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича. Організатором проведення такого радіодиктанту виступає головне управління освіти та науки ЛОДА. За підсумками буде визначено переможців у кількох номінаціях: «Найграмотніший державний службовець», «Найграмотніший мешканець села», «Найстарший учасник», «Наймолодший учасник» та ін.

3. 9 листопада стартує ХІІ Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика. Конкурс проходить у 4 етапи за олімпійською системою: шкільний, районний, обласний та загальноукраїнський. Переможці конкурсу, крім цінних подарунків, отримують грошову винагороду. За останні роки кількість учасників конкурсу сягала 5 млн. чол з-понад 20 країн світу.

«Рідна країна»


Додатково:

Диктант національної єдності з української без помилок написали тільки троє

Абітурієнти скаржаться на різну складність тестів з української мови

Студенти вважають, що українська має залишатися єдиною державною

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів