Бундестаг схвалив закон про визнання дипломів мігрантів « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Бундестаг схвалив закон про визнання дипломів мігрантів
4-10-2011

Бундестаг спростив визнання іноземних дипломів. Вихідці з України з дипломами інженера або лікаря отримають шанс влаштуватися в Німеччині за фахом. Нині багатьом доводиться працювати таксистами чи прибиральницями.

У четвер увечері німецькі парламентарі ухвалили закон, який спрощує процедуру визнання дипломів вихідців з країн, які не належать до Європейського Союзу. Головна перевага нової процедури – вона має стати єдиною по всій Німеччині. Так само у всіх федеральних землях має діяти посвідчення, яке підтверджує визнання кваліфікації, отриманої за межами ЄС. Досі в кожній землі були свої правила, сертифікати однієї землі в іншій не визнавалися. Процедуру розгляду заявки про визнання кваліфікації буде скорочено до трьох місяців.

Ухвалений закон містить перелік п’ятиста професій, на які поширюватиметься процедура. Для того, аби закон набрав чинності, довелося вносити правки до 60 законів, що регламентують визнання кваліфікації за різними професіями. Коли новий закон набере чинності, у Німеччині буде створено «гарячу» телефонну лінію для надання консультацій тим, хто потребує визнання кваліфікації.Також передбачено створення інформаційного інтернет-сайту.

Якщо заявнику буде відмовлено у визнанні диплому, йому має бути запропонована можливість підвищити кваліфікацію у Німеччині. Утім, відвідувати відповідні навчальні курси заявник має власним коштом. Надання дозволу на працю для лікарів, які мають дипломи, отримані за межами ЄС, більше не буде ставитися в залежність від того, чи має заявник громадянство однієї з країн спільноти. За підрахунками уряду, новий закон може «полегшити життя» близько 300 тисячам іноземців, які проживають у Німеччині. Більшість з них мають дипломи про спеціальну професійну освіту, близько шістнадцяти тисяч – вищу.

Остання перепона

Закон набере чинності після схвалення верхньою палатою парламенту – Бундесратом. Утім, з цим можуть виникнути труднощі, адже в уряду Меркель у представництві земель немає більшості. Загалом представники опозиції вважають закон потрібним. Однак зелені і соціал-демократи називають передбачене спрощення процедур недостатнім. Зокрема соціал-демократи вимагають, аби підвищення кваліфікації для іноземців, які постійно проживають у Німеччині, було безкоштовним.

Загалом у Німеччині проживають близько двох мільйонів іноземців, які мають професійну або вищу освіту. Однак далеко не всі з них працюють за фахом. Зокрема, за підрахунками Інституту німецької економіки, за фахом у Німеччині працюють не більше 30 відсотків інженерів з іноземними дипломами. Представники бізнесу вітають спрощення процедур, вказуючи на брак кваліфікованої робочої сили. «Уряд розумно розв’язав складне завдання із законодавчого регулювання визнання професійної кваліфікації іноземців», - сказав в інтерв’ю виданню ділових кіл Німеччини Handelsblatt виконавчий директор Німецької торгівельно-промислової палати Мартин Ванслебен. Він закликав Бундесрат не затягувати зі схваленням закону. У разі швидкого розгляду закон набере чинності з першого січня 2012 року.

Автор: Євген Тейзе

Додатково

У Німеччині запроваджують національну стипендіальну програму

Вищі технічні школи Німеччини хочуть повернути дипломи спеціалістів

Німеччина приваблює іноземних студентів

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів