Сучасна освітня політика спричинить брак ІТ-спеціалістів, - Семиноженко « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Сучасна освітня політика спричинить брак ІТ-спеціалістів, - Семиноженко
30-08-2011

Дефіцит ІТ-спеціалістів за кілька років складе майже 75%, тож рішення Міносвіти про скорочення держзамовлення на підготовку фахівців у сфері ІТ є абсурдним.


Таку думку висловив голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимир Семиноженко.

"Виходячи з прогнозних розрахунків темпів зростання вітчизняної ІТ-індустрії (35-40% на рік), до 2015 року з’явиться 168 500 нових вакансій, з них 106 тис. в експорті, 62,5 тис. на внутрішньому ринку. Дефіцит фахівців щонайменше 91 тис., а якщо врахувати нинішній стан системи освіти, дефіцит складе майже 75%", - сказав Семиноженко.

За його словами, останнім часом українські ІТ-компанії дедалі частіше змушені залучати до виконання своїх замовлень працівників з інших країн, що виглядає абсурдним для України.

"Ще більшим абсурдом виглядає рішення про 20% скорочення держзамовлення на підготовку фахівців у сфері ІТ, яка сьогодні дає до 3% ВВП, а до 2015 року може сягнути 8% ВВП", - каже Семиноженко.

Це при тому, що за результатами дослідження Gartner, Україна входить до п’ятірки світових лідерів за обсягами експорту програмної продукції, поступаючись Індії, Китаю і Росії та випереджаючи Бразилію, підкреслив Семиноженко.

На думку голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації, темпи поступу індустрії значно випереджають здатність вітчизняної системи освіти готувати фахівців на необхідному рівні.

За оцінкою профільних асоціацій, лише приблизно 10-15% випускників ІТ-спеціальностей відповідають вимогам ринку і тому відразу влаштовуються працювати за фахом. Іншим доводиться довчатися або самостійно, або за рахунок роботодавця, повідомив голова Держагентства.

"Причина в тому, що в освіті існує власна система розробки освітніх стандартів, що формується не відповідно до вимог ІТ-галузі, а до можливостей і потреб ВНЗ", - говорить він.

На його думку, ситуацію можливо виправити. Держава має створити умови для розробки сучасної кваліфікаційної рамки за безпосередньою участю ІТ-бізнесу.

Також, Семиноженко вважає, що необхідно посилити так звані освітні ІТ-кластери, тобто вищі навчальні заклади тих міст, де ІТ-спеціальності вже викладаються на високому рівні (Київ, Харків, Львів, Донецьк, Луганськ).

"Не менш важливо піднімати ІТ-освіту в школах, адже зниження коефіцієнта корисної дії вишівських випускників технічних спеціальностей значною мірою спричинене низьким рівнем шкільного викладання математики та інформатики", - зауважив Семиноженко.

Як повідомлялося раніше, Володимир Семиноженко закликав підготувати нормативно-правову базу та інші проекти, націлені на підтримку ІТ-галузі, зокрема, на збільшення держзамовлення на підготовку ІТ-спеціалістів.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів