Випускники українських ІТ-вузів не відповідають вимогам роботодавців « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Випускники українських ІТ-вузів не відповідають вимогам роботодавців
3-05-2011

Тільки 25% випускників IT-спеціальностей в Україні можуть знайти роботу, інші не відповідають вимогам роботодавців за рівнем кваліфікації.


При цьому дефіцит IT-фахівців в країні складає приблизно 30%. Про це заявив голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимир Семиноженко, говорячи про проблеми IT-освіти в Україні.

"Сфера ІТ в хорошому сенсі приречена на стрімкий розвиток. До початку світової кризи вона зростала на 50% щорічно. Непогані темпи розвитку зберігаються і сьогодні - 30-40%. Але незабаром вони збільшаться в рази, адже світ визначається з новою економічною моделлю. Очевидно, що економіка майбутнього буде не сировинною, а інформаційною. Так що першочерговим завданням є її забезпечення кваліфікованими кадрами", - зауважив глава агентства.

За його словами, дефіцит ІТ-фахівців на сьогодні становить 30%. При цьому знайти роботу в компаніях можуть тільки 25% випускників, інші не відповідають вимогам за рівнем кваліфікації. Таким чином, до 2015 року дефіцит у цій сфері може зрости до 80%.

Змінити цю ситуацію можна завдяки партнерству між державою і ринком. На думку В. Семиноженка, IT-спеціальності мають стати пріоритетними в системі вищої освіти - і мова йде не тільки про збільшення квот на набір, але і про підвищення якісних вимог.

При цьому, на думку Семиноженка, роль держави має полягати у створенні "правил гри", зокрема - створенні необхідної законодавчої бази. Якщо завдання держави - усунути диспропорції у структурі спеціальностей, то IT-бізнес має розробити сучасну кваліфікаційну рамку підготовки фахівців, взяти участь у створенні навчальних програм, організації центрів перекваліфікації, прийти до вузів, відкриваючи власні кафедри і факультети.

Посилювати IT-освіту потрібно в першу чергу в "кластерах", тобто, у вузах тих міст, де ці спеціальності вже викладаються на високому рівні: у Києві, Харкові, Львові, Донецьку, Луганську.

Нагадаємо, згідно з дослідженнями порталу hh.ua, близько 44% претендентів у сфері IT та Інтернету визнають себе самоучками, тобто, працівниками, які не отримували профільної освіти у ВНЗ.

При цьому українські роботодавці також нарікають на низький рівень підготовки IT-спеціалістів в Україні та вважають, що питання підвищення якості освіти має вирішуватися на державному рівні.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів